Paradă în Piaţa Roşie Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 25 Vizualizări

Paradă în Piaţa Roşie

1019_Parada.gifPe o vreme ploioasă, 50 de şefi de state din toată lumea au asistat la Moscova la o fastuoasă paradă militară, pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la capitularea Germaniei naziste şi sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa. Ceremoniile au început cu prezentarea unui steag sovietic, la fel ca cel ridicat în 1945 pe clădirea Reichstagului din Berlin, în faţa miilor de militari, veterani şi invitaţi din Piaţa Roşie.

Ministrul apărării, Serghei Ivanov, a trecut în revistă trupele garnizoanei Moscova, aliniate în faţa tribunei oficiale, după care i-a predat ştafeta preşedintelui Vladimir Putin. Acesta a subliniat în discursul său sacrificiul poporului sovietic: "Toţi cetăţenii URSS au suferit pierderi ce nu vor putea fi reparate niciodată. Cele mai grele lupte s-au dat pe teritoriul URSS. Lumea întreagă datorează recunoştinţă celor aproape 27 de milioane de cetăţeni sovietici ucişi în război."
Putin a numit reconcilierea postbelică cu Germania "unul dintre cele mai importante evenimente din istorie" şi a adăugat că omenirea nu trebuie să permită niciodată repetarea vreunui război – fie el adevărat sau război rece.

Simboluri staliniste

Preşedintele Statelor Unite, George Bush, s-a aflat în tribuna oficială alături de Vladimir Putin şi, la fel ca majoritatea invitaţilor, s-a ridicat în picioare pentru defilarea care a urmat. Timp de aproape 40 de minute, prin Piaţa Roşie au trecut coloane de militari echipaţi ca în cel de-al doilea război mondial, maşini din acea epocă pline cu veterani acoperiţi de decoraţii, precum şi soldaţi ai armatei ruse din zilele noastre – în total 18 batalioane, reprezentând toate armele. La final, liderii mondiali au depus câte o floare şi au ţinut un moment de reculegere la monumentul soldatului necunoscut.
Cel puţin pe durata ceremoniilor, au fost uitate controversele din ultimele zile, pe marginea cultului stalinist care pare că revine în Rusia şi pe tema participării sau neparticipării la evenimentele organizate la Moscova. La ceremoniile de la Moscova s-au folosit din plin simboluri ale erei staliniste, alimentând temerile că preşedintele Putin doreşte la rândul său să fie un lider autoritar.

Oaspeţi de marcă

Estonia şi Lituania au refuzat invitaţia de a participa, în semn de protest faţă de ocupaţia sovietică, începută de facto la 9 mai 1945. Preşedintele Poloniei, Alexandr Kwasniewski a mers totuşi la Moscova, în ciuda presiunilor intense la care a fost supus din partea opoziţiei, pentru a boicota evenimentul.
Printre ceilalţi şefi de state prezenţi în tribune s-au numărat preşedintele Franţei, Jacques Chirac, preşedintele Chinei, Hu Jintao, cancelarul german Gerhardt Schroeder şi premierul Japoniei, Junichiro Koizumi. România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, iar printre invitaţi s-a numărat şi regele Mihai, singurul şef de stat din perioada războiului, aflat în viaţă. Regele Mihai a fost decorat cu "Ordinul Victoria" al Uniunii Sovietice, la 2 iulie 1945, şi cu "Legiunea de Merit" a Statelor Unite ale Americii, în grad de Şef Comandor, la 20 martie 1946.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE