Un nou incident la Centrul Naţional de Handbal Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Un nou incident la Centrul Naţional de Handbal

7414_sport.gifGhinioanele se ţin lant la Centrul Naţional de Excelenţă în Handbal din Sighişoara. Nici nu s-a terminat bine scandalul declanşat de înjunghierea unui elev de către colegul său că un alt incident zguduie imaginea Centrului şi lumea medicinei sportive. Miercurea trecută, pe 7 februarie, un elev a suferit un accident cranio-cerebral la meciul de campionat cu HC Odorheiul Secuiesc, dar a fost retrimis în teren de antrenor, după doar trei minute de pauză pe bancă.
La acel meci nu se afla nici un medic din staff-ul Centrului Naţional, doar maserul era alături de sportivi.
Antrenorul de handbal Vasile Spătaru a explicat marţi într-o conferinţă de presă cum s-a întâmplat accidentul.
La baza relatărilor sale stau mărturiile celorlalţi sportivi din lotul Centrului Naţional de Excelenţă.
"În timpul jocului a primit o lovitură cu cotul în zona capului în timpul unei depăşiri, a făcut un accident cranio-cerebral. Copilul a povestit că până la bancă nu vedea nici jucătorii de pe bancă, a stat acolo timp de trei minute după care antrenorul l-a împins în teren şi i-a spus "joacă!". A mai jucat 10 minute, timp în care nu mai vedea deloc şi când a ieşit avea dureri groaznice, ameţeli, vărsături.
S-a dus la masă, s-a simţit foarte rău, nu i s-au acordat nici cele mai elementare îngrijiri medicale într-o asemenea situaţie.
Legea spune că un sportiv care are un acident cranio-cerebral este sub directa îndrumare a medicului, iar moartea poate surveni oricând între ziua 1 şi a 7-a. Ca antrenor ştiu că trebuie pus imediat la oxigen şi băgat la perfuzie. Medicul trebuia să fie în teren. La meciul cu Sebeş, iarăşi nu a fost doctor, nici la celelalte, deşi există un medic plătit.(…) Pe mine nu mă interesează decât ce se întâmplă cu copiii", a declarat antrenorul Vasile Spătaru.
La rândul său, dr. Stelian Larga, care s-a ocupat timp de doi ani(până în martie 2006) de îngrijirea şi asistenţa medicală a elevilor Centrului Naţional de Excelenţă a relatat că sportivul care a suferit accidentul cranio-cerebral s-a prezentat sâmbătă noaptea la secţia Urgenţe a Spitalului Municipal Sighişoara cu vărsături şi ameţeli puternice.
"Dr Cândea, la care a ajuns copilul, s-a comportat exemplar. L-a trimis imediat la Târgu Mureş la computerul tomograf şi copilul a fost internat. Astăzi (marţi, 13 februarie) s-a externat, l-am consultat, a fost trimis la mine cu bilet de trimitere de la medicul de familie, nu se simte încă foarte bine dar o să-l rezolvăm", a declarat dr Stelian Larga, precizând că, după o perioadă de repaus şi recuperare tânărul de 17 ani va putea practica din nou sport de performanţă.
Părinţii săi au reclamat însă insecuritatea medicală în rândul sportivilor de la Centru.
Dr Larga a subliniat că nu este pentru prima oară când un sportiv declarat inapt de medic este trimis la antrenament sau în jocuri oficiale de către antrenorii Hell şi Gugles. El a precizat că acesta a fost şi unul din motivele pentru care a plecat de la Centrul Naţional de Excelenţă şi a dat mai multe exemple în care decizia sa, ca medic, nu a fost luată în seamă de către antrenori.

Florentina CĂLUGĂR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE