Accizarea ţuicii Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Accizarea ţuicii

7462_tuica.gifŢăranii care produc ţuica în gospodării pentru propriul consum sau pentru a o vinde, vor fi în vizorul comisarilor Gărzii Financiare, în perioada următoare.

Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Dan Motreanu, a semnat recent o adresă prin care înaintează Ministerului Finanţelor Publice propunerile privind îmbunătăţirea accizării ţuicii, pălincii şi rachiurilor, precum şi propunerile privind autorizarea instalaţiilor în care se produc acestea. Propunerile conţinute în adresa ministerului, au la bază reglementările legislaţiei comunitare şi practicile de producţie şi accizare a băuturilor tradiţionale în statele UE, care prevăd o accizare redusă pentru realizarea acestora. Propunerile MAPDR vizează scutirea completă de accize pentru o cantitate de 400 litri de produs ţuică sau palincă ori rachiuri din fructe, drojdie de vin şi tescovină. Plata unei accize va fi de 50 la sută din valoarea standard pentru o cantitate mai mare de 400 litri dar care să nu depăşească 1000 litri de produs. Pentru cantitatea care depăşeşte 1000 litri de produs plata accizei se va face integral.

Ţuicarii, egali în drepturi
Beneficiarii acestor propuneri ar urma să fie toţi deţinătorii de fructe şi de subproduse vitivinicole care îşi prelucrează recolta proprie fie la o instalaţie proprie (cazan), fie la o altă instalaţie de fabricat rachiuri din zonă, aparţinând altui producător care are cazan ori le prelucrează la alte cazane industriale, autorizate conform legii.

Cazane autorizate
În ceea ce priveşte autorizarea cazanelor deţinute de producătorii de fructe şi a micilor distilerii, propunerile MAPDR au în vedere simplificarea procedurilor de autorizare. Prin această propunere se urmăreşte instituirea ordinii şi legalităţii de funcţionare a micilor producători de alcool, dat fiind faptul că o bună parte a cazanelor deţinute de producătorii de fructe sau a micilor distilerii nu sunt înregistrate şi autorizate, acestea neputând fi accizate şi monitorizate de către instituţiile abilitate.

Potrivit reglementărilor comunitare, ţuica, pălinca şi unele rachiuri sunt produse tradiţionale româneşti recunoscute ca unice în Uniunea Europeană. Aceste produse se realizează în zone cu dezvoltare agricolă redusă, constituind principala sursă de venituri pentru producătorii acestor zone.

Ţăranii care produc ţuica în gospodării pentru propriul consum sau pentru a o vinde, vor fi în vizorul comisarilor Gărzii Financiare în perioada următoare. Iuănel Guţiu, şeful acestei instituţii pe judeţul Mureş, spune că în perioada următoare subordonaţii săi vor ieşi la vânătoare de "evazionişti" cu cazane de ţuică în curte, în special în zona de munte, pe valea Mureşului şi a Gurghiului. "Avem capacitatea să desfăşurăm activităţi de prevenire a evaziunii fiscale în domeniul producerii de băuturi alcoolice în instalaţii de mică capacitate. Micii producători vor trebui să respecte normele în vigoare, în caz contrar urmând să respecte rigorile legii", a precizat acesta.(S.S.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE