Muresean pe varful Kilimanjaro Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Muresean pe varful Kilimanjaro

p_3_1_cap_05.jpgLa inceputul lunii februarie, Asociatia Gyilkosto Adventure din Gheorgheni va efectua o expeditie pe varful Kilimanjaro. La aceasta expeditie, care are in special un scop umanitar, participa si un muresean. Este vorba despre Szabo Barna, profesor de educatie fizica la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures. Asociatia este condusa de catre doctorul Biro Laszlo, absolvent al institutiei targumuresene si are in custodie pestera Sugau, de langa Gheorgheni. Acestuia i-a venit ideea expeditiei in Africa, dupa ce a participat in anul 2007 la o expeditie multinationala, care a strabatut continentul din Cape Town pana in Alexandria.

Expeditie printre serpi veninosi si paianjeni periculosi
In cadrul acestei expeditii au lasat mare parte din medicamentele ramase si echipamente unui spital din Arusha. Acest spital a fost construit de un om de afaceri din Africa de Sud, fiind singurul spital din Tanzania care ofera asistenta medicala gratuita si se bazeaza in special pe donatii. Au aproximativ 80.000 de pacienti anual, fiind greu sa se intretina fara venituri. Li s-a oferit o expeditie in schimbul unui aparat EKG portabil. Spitalul se afla in apropierea varfurilor Meru (4565m) si Kilimanjaro (5895m), precum si a craterului Ngorongoro, cu o rezervatie naturala, Messerani Snake Park. In aceasta rezervatie sunt adunate toate speciile de serpi veninosi, paianjeni si alte specii periculoase pentru om, preparandu-se antidoti din veninul lor. Unul dintre lucrurile care l-au impresionat pe Biro Laszlo a fost sloganul ”ajungi la noi ca strain si pleci ca prieten”.
Astfel s-a nascut ideea expeditiei “Din adancuri in inaltimi”. Asociatia, care era pasionata mai mult de speologie, vizeaza acum escaladarea celui mai inalt varf din Africa. “Expeditia va dura 18 zile, din care vreo patru-cinci le vom petrece la spitalul din Arusha. Aici, Laci ca medic, desigur va ajuta si in activitatea spitalului. Escaladarea va dura aproximativ cinci-sase zile, coborarea se face intr-o singura zi. Urcarea se face treptat pentru adaptarea la altitudine”, a declarat Szabo Barna, singurul muresean din grup.

O aventura costisitoare
Daca pentru cineva o astfel de aventura poate insemna un efort financiar considerabil, acest lucru capata o cu totul alta fata atunci cand el are un scop umanitar. Asta, in cazul in care se gasesc si resursele necesare. Chiar daca exista o lege a sponsorizarii, inca nu este insusita de multi agenti economici, care varsa in sacul fara fund al impozitelor, cand ar putea sponsoriza diverse actiuni, cu o cat de mica parte din acea suma. “Costurile care trebuie sa le suportam sunt pentru drumul pana in Tanzania, asigurari si taxele de vizitare. Pentru Kilimanjaro taxa este in jur de 600 de dolari, pentru Meru mai putin, iar la craterul Ngorongoro, 200. La noi nu se percep taxe si tot nu se face turism”, a completat Barni.
Cei cinci au obtinut deocamdata aparatul EKG, urmand ca pana la plecarea spre Africa, sa-si gaseasca si fondurile necesare deplasarii, care se ridica la aproximativ 12500 dolari. “Din partea conducerii facultatii ni s-a promis sprijin. Domnul Copotoiu, rectorul Universitatii si doamna Munteanu, decan, ne-au promis ca ne vor ajuta cu medicamente si alte lucruri care pot ajuta spitalul. Urmeaza sa mai gasim eventuali sponsori, pentru a putea face fata cheltuielilor. Din acest motiv ne vom deplasa doar cinci persoane, dintre cei 12 membri activi ai Asociatiei. Eu sunt totusi optimist ca vom reusi sa gasim fondurile necesare. De plecat, oricum trebuie sa plecam, chiar si cu bani imprumut”, a mai adaugat temerarul muresean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE