64 de firme de panificaţie şi morărit, desfiinţate în 2013 Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 232 Vizualizări

64 de firme de panificaţie şi morărit, desfiinţate în 2013

Numărul agenţilor economici din judeţul Mureş care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse alimentare a scăzut de la 387 de unităţi în anul 2012, la 232 de unităţi în anul 2013, a anunţat miercuri, 26 martie, Liviu Timar, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, cu ocazia şedinţei Colegiului Prefectural Mureş.

Unele domenii în declin, altele în creştere

Potrivit acestuia, cel mai accentuat declin s-a înregistrat la agenţii economici şi unităţile producătoare de pâine, al cărui număr s-a redus de la 161 în anul 2012 la 87 în anul 2013. „Comparând datele cu anul 2012, se poate constata că în cursul anului 2013 s-au desfiinţat 64 de unităţi producătoare de produse alimentare din domeniul de activitate al panificaţiei şi produselor de morărit”, a precizat Liviu Timar.
La polul opus, numărul agenţilor economici şi a unităţilor producătoare de alte produse alimentare cum ar fi ciocolată, condimente, siropuri, fulgi, biscuiţi şi paste făinoase a crescut de la 11 în anul 2012, la 28 în anul 2013.

13% din terenul arabil, nelucrat

La data de 31 decembrie 2013, situaţia fondului funciar din judeţul Mureş era următoarea: 221.213 hectare arabile, din care 220.413 hectare în sectorul privat şi 800 de hectare în sectorul de stat, 108.598 hectare de păşuni, din care 99.369 hectare în sectorul privat şi 9.229 hectare în sectorul de stat şi 73.779 hectare de fâneţe, din care 73.163 hectare în sectorul privat şi 616 hectare în sectorul de stat.
De asemenea, din cele 221.213 hectare arabile, la sfârşitul anului 2013 au rămas nelucrate 28.584 hectare, reprezentând 13% din totalul suprafeţei, în scădere comparativ cu anul 2012 când au rămas necultivate 32.388 hectare, adică 15% din suprafaţa totală arabilă a judeţului Mureş. „Se constată o tendinţă de scădere a suprafeţelor rămase nelucrate”, a explicat Liviu Timar.

Însămânţări reuşite

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamna anului 2013, situaţia este următoarea: 28.526 hectare însămânţate cu grâu, secară şi triticale din care 98% răsărită, 2.536 hectare însămânţate cu rapiţă din care 100% răsărită, 1.715 hectare însămânţate cu orz din care 100% răsărită şi 10 hectare însămânţate cu orzoaică de toamnă din care 100% răsărită. „Din datele prezentate se poate constata că la intrarea în iarnă culturile erau răsărite în procent de 98% şi arătau foarte bine”, a menţionat Liviu Timar.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE