INDUSTRIA POATE REPREZENTA SECURITATEA ECONOMICĂ A UNEI ȚĂRI Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 682 Vizualizări

INDUSTRIA POATE REPREZENTA SECURITATEA ECONOMICĂ A UNEI ȚĂRI

azoEconomia unei țări este mai puternică dacă reușește ca prin forța de muncă și materiile prime locale să producă bunuri ce pot fi folosite în țara de origine sau pentru export. Economia poate fi securizată astfel față de importuri din țările care au decis deja de mulți ani că industria nu poate fi ignorată. Este și cazul orașului Tîrgu Mureș, unde tradiția industrială poate continua, evident dacă sunt respectate condițiile actuale de protecție a mediului. Un exemplu este Azomureș, care a stat timp de mai mulți ani în expectativa de a continua sau de a pune capăt unei tradiții de peste 50 de ani. Retehnologizarea din ultimii 3 ani și jumătate oferă premisele continuării activității, în condiții de mediu europene, și menținerea unei activități industriale care are efecte economice față de sute de mii de oameni la nivel național. Directorul tehnic al Azomureș, tirgumureseanul Aurel Botezan, a vorbit despre provocările unei platforme industriale de anvergură.
Rep: Azomures reprezintă unul dintre puținele sectoare industriale ce a rămas în picioare după 1990. Odată ce sunt puse in funcțiune noile capacități industriale, cum vedeți viitorul Azomureș?
Aurel Botezan: Toate investițiile implementate sau pe cale de implementare vizează asigurarea unei dezvoltari durabile și sustenabile a companiei noastre. Retehnologizările cu efecte în performanță crescută, împreună cu un management dinamic care reinvestește o bună parte din profitul realizat, asigură temelia solida pentru clădirea viitorului companiei. Profit de această ocazie pentru a transmite un mesaj clar și ferm către cetățenii comunității din care și eu fac parte, către distinsa comunitate medicală și ONG-uri de a nu se teme de viitorul împreună cu Azomureș. Orice activitate umană generează poluare, sigur cu potential diferit, dar prin investițiile realizate astăzi și mâine în Azomureș, vom alinia compania la cele mai bune practici aplicate astăzi pe plan mondial în domeniu. De asemenea vreau să asigur în numele echipei mele și al meu personal că, conceptul de diminuare a impactului față de mediul înconjurător al companiei noastre reprezintă o preocupare permanentă, proactivă și prioritară a tuturor angajaților Azomureș și se află în centrul planurilor noastre de investiții. Pe această bază vrem să reinvestim mai mult și în încrederea și sprijinul concetățenilor, aspect pe care le consider că reprezintă componente de bază în clădirea viitorului Azomureș.
Rep: Aveți o experiență foarte mare pe platforma Azomureș. Cum ați caracteriza schimbările ce au avut loc în ultimii 4 ani din punct de vedere al directorului tehnic?
Aurel Botezan: În toamna acestui an voi împlini 25 de ani de serviciu în cadrul departamentelor tehnice ale Azomureș. Anvergura schimbărilor din companie din ultimii ani aș caracteriza-o ca pe o a VI-a etapă importantă de dezvoltare a companiei. Pe lângă investițiile masive de retehnologizare a instalațiilor de producție, compania se află într-un plin proces de restructurare. Într-o perioadă relativ scurtă de timp, prin investițiile importante în resursele umane, în protecția mediului, în creșterea siguranței și securității locurilor de muncă, în eficiența energetică, în reînnoirea echipamentului tehnic uzat fizic și moral, în ridicarea calității unor activități interne prin externalizarea acestora către firme specializate, și nu în ultimul rand prin îmbunătățirea în general a calității și diversității produselor finite, a serviciilor și activităților interne, prin îmbunătățirea eficienței și printr-un management adecvat, se asigură premisele unei dezvoltări sigure. Dinamica acestor schimbări este importantă și nu este ușor de gestionat. Cred însă că, o combinație dintre noul management îmbinat cu experiența vechilor angajați și cu entuziazmul tinerilor angajați reprezintă rețeta de succes.
Rep: Care sunt avantajele tehnice odată ce instalațiile în care s-a investit vor fi puse in funcțiune?
Aurel Botezan: Retehnologizarea instalațiilor de producție prezintă avantaje multiple și aș enumera câteva, pe care le consider mai importante :-
– creșterea siguranței în exploatare
– minimizarea impactului cu factoriii de mediu aer, apă și sol
– îmbunătățirea eficienței energetice și diminuarea costurilor de producție
– îmbunătățirea fiabilității echipamentului tehnic și operarea instalațiilor la capacitatea nominală de producție .
– îmbunătățirea condițiilor de muncă și a încrederii angajaților
– dezvoltarea operării computerizate, dar și monitorizarea computerizată a activităților de operare și mentenanță
– dezvoltarea prevenției și predictibilității în activitățile curente
Efectele importante ale acestor îmbunătățiri se vor vedea plenar, începând cu sfârșitul acestui an, mai ales în ceea ce privește reducerea poluării mediului înconjurător și a reducerii consumurilor energetice. În ceea ce privește factorul de mediu aer concentrațiile și cantitățile emisiilor de poluanți vor fi diminuate drastic. Toate sursele importante de emisii vor fi dotate cu instalații de spălare, filtrare și de depoluare. Odată cu modernizarea instalațiilor Amoniac și Uree multe dintre sursele actuale de emisii vor fi anulate și desființate. Pentru factorul de mediu apă, va fi pusă în funcțiune noua instalație de tratare biologică a apelor reziduale, concentrația urmând a fi la nivelul cerințelor standardelor nationale și europene.

2 azo

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE