Anul şcolar 2015-2016, aşteptat cu optimism şi reguli noi Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 475 Vizualizări

Anul şcolar 2015-2016, aşteptat cu optimism şi reguli noi

111Inspectorul şcolar general adjunct prof. Illés Ildikó a prezentat miercuri, 26 august, cu ocazia unei şedinţe a Colegiului Prefectural Mureş, un raport despre stadiul de pregătire a unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar pentru deschiderea anului şcolar 2015-2016, document întocmit în tandem cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prof. Ştefan Someşan.

5 unităţi şcolare din 692, fără autorizaţie sanitară

În ceea ce priveşte infrastructura, la nivelul învăţământului preuniversitar din judeţul Mureş pregătirile pentru începerea noului an şcolar 2015-2016 sunt în curs de definitivare. „Din perspectiva condiţiilor de desfăşurare a procesului instructiv-educativ, a infrastructurii, datele colectate din unităţile de învăţământ conduc spre concluzia că, în general, şcolile mureşene sunt pregătite pentru începerea unui nou an de învăţământ, iar unităţile cu probleme din punctul de vedere logistic sau al resurselor umane sunt în număr redus”, a afirmat prof. Illés Ildikó.

Astfel, din totalul celor 692 de unităţi şcolare, 518 deţin avize/autorizaţii sanitare, cinci nu deţin avize/autorizaţii sanitare, iar 169 au planuri de conformare. “La Şcoala Primară Leordeni şi Grădiniţa cu Program Normal Leordeni, comuna Gheorghe Doja, imobilul este retrocedat Parohiei Reformate, iar Primăria nu poate efectua modernizările necesare, la Şcoala Primară Rora aparţinătoare de Gimnaziul “Radu Popa” Sighişoara nu există apă curentă şi grup sanitar de incintă, la grădiniţa cu Program Normal Hetiur care aparţine de Gimnaziul “Radu Popa” Sighişoara nu există apă curentă şi grup sanitar de incintă, iar la Grădiniţa cu Program Normal nr. 11 Târgu-Mureş, care funcţionează într-un bloc, nu există spaţiu de joacă”, a menţionat prof. Illés Ildikó.

112

Elevii, obligaţi să poarte ecuson, uniformă sau eșarfă

Reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş a anunţat apoi mai multe prevederi şi acţiuni care vor fi implementate la nivelul unităţilor şcolare din judeţ pe tot parcursul anului şcolar 2015-2016. “Inspectoratul Școlar Județean Mureș va monitoriza pe tot parcursul anului școlar 2015-2016 următoarele prevederi, acțiuni și măsuri luate la nivelul unităților școlare din județul Mureș: în fiecare unitate școlară, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al părinților, va emite un regulament de ordine interioară, cu precizarea condițiilor de acces în unitate a profesorilor, elevilor și al vizitatorilor, regulament care va fi pus și la dispoziția Inspectoratului Județean de Poliție și al Inspectoratului Județean de Jandarmi, atunci când acesta este solicitat. Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al părinților și cu, consultarea reprezentanților elevilor, vor stabilii pentru toți elevii unității de învățământ respective cel puțin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eșarfă sau altele asemenea. Consituirea la nivelul fiecărei unități școlare a comisiilor interne privind prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, a discriminării și promovării interculturalității, securitate și sănătate în muncă, PSI”, a menţionat inspectorul şcolar adjunct. “Consiliile Județene și Consiliile Locale vor aloca, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care să crească siguranța unităților școlare, la solicitarea consiliului de administrație al unităților școlare, cu sprijinul de specialitate acordat de Poliție, Jandarmi, Inspectoratele pentru Situații de Urgență, conform prevederilor legale în vigoare referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor”, a adăugat prof. Illés Ildikó.

644.780 lei pentru rechizite şi manuale

În acest an şcolar, Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş i-a fost alocat un buget de 293.560 lei pentru achiziţionarea de rechizite şcolare care vor fi acordate elevilor din învăţământul de stat, primar şi gimnazial, cursuri de zi, care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de 50% din salariul minim brut pe economie. “Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş va achiziţiona rechizite şcolare pentru un număr estimate de 16.016 beneficiari, pe următoarea structură: 2.042 de pachete pentru clasa pregătitoare, 2.108 de pachete pentru clasa I-a, 5.241 de pachete pentru clasele II-IV, 5.119 de pachete pentru clasele V-VII şi 1.506 de pachete pentru clasa a VIII-a”, a punctat prof. Illés Ildikó.

De asemenea, printr-un ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, judeţului Mureş îi revine suma de 351.220 lei pentru completarea stocurilor de manuale şcolare pentru învăţământul obligatoriu pentru anul şcolar 2015-2016, prin achiziţionarea manualelor şcolare retipărite.

113

“Lapte şi Corn” pentru 62.079 de beneficiari

În ceea ce priveşte programul guvernamental “Lapte şi Corn”, se vor asigura produse lactate şi de patiserie unui număr de 62.079 de beneficiari, iar în luna august 2015 au fost repartizate 20 de microbuze pentru transportul elevilor. “În anul 2015, perioada aprilie – iunie 2015, au fost repartizate şase microbuze şi trei autobuze de 20 plus 2 locuri, în anul 2014, perioada iulie – octombrie, au fost repartizate zece microbuze pentru transportul elevilor. La finalul anului 2015 vom avea un număr de 123 de microbuze de 16 plus 1 locuri şi trei autobuze de 28 plus 2 locuri care acoperă necesarul de microbuze pentru transportul elevilor în judeţul Mureş”, se precizează în raportul întocmit de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Interes crescut pentru şcolile profesionale

Un alt capitol al raportului se referă la realizarea planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016. Astfel, pentru clasa a IX-a de liceu, în anul şcolar 2015-2016, până în prezent din 142 de clase cu 3.976 de elevi s-au realizat 138 de clase cu 3663 de elevi, iar pentru clasa a IX-a şcoală profesională din 45 de clase cu 1.260 de elevi s-au realizat 30 cu 665 de elevi. „Asistăm în prezent la un fenomen nemaiîntâlnit până acum, mulţi elevi înscrişi la liceu îşi reconsideră opţiunea, orientându-se spre şcoala profesională. Apreciem ca pozitivă această tendinţă. Menţionăm faptul că atât la liceu cât şi la şcoala profesională mai există o etapă de înscriere la începutul luni septembrie 2015. În învăţământul preuniversitar de masă, pentru anul şcolar 2015-2016 sunt aprobate 4.277 de clase cu aproximativ 89.114 elevi, dar datele mai exacte sunt după începerea anului şcolar 2015-2016”, a afirmat prof. Illés Ildikó.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE