Manuale gratuite pentru liceenii ciclului superior Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Manuale gratuite pentru liceenii ciclului superior

Consiliul National al Elevilor in sedintaÎncepând din anul şcolar 2015 – 2016, elevii din ciclul superior ai liceului vor primi manuale gratuite. Schimbarea a survenit în urma semnării, săptămâna trecută, a Ordinului de Ministru emis de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Pentru că timpul nu permite însă achiziţionarea acestora, ministrul Educaţiei spune că va deconta cel puţin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiază pentru BAC, în valoare de până la 55 de lei.

Măsură împotriva abandonului şcolar?

Cîmpeanu a estimat în nota de fundamentare remisă Guvernului că manualele vor costa bugetul de stat în jur de 20 de milioane de lei, bani pe care speră să-i obţină la recalcularea bugetară. De schimbare vor beneficia aproximativ 350.000 de elevi pe plan naţional. Elevii îşi vor putea deconta cheltuielile făcute cu manualele direct la şcoli, în baza unor facturi sau chitanţe. Manualele gratuite pentru liceenii din anii terminali au fost vehement cerute de către reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor. Ca atare, aceştia se declară mulţumiţi, cel puţin deocamdată, cu această modificare. “Avem foarte mulţi colegi pentru care această sumă de 55 de lei înseamnă foarte mult. Ar putea chiar să-i convingă să nu abandoneze şcoala”, consideră Roxana Roman, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Mureş.

Reprezentanţii elevilor spun că sunt de acord cu această formulă, dar că de la anul ar vrea să aibă manualele pe bănci, în baza unei achiziţii făcute de minister, aşa cum se face pentru elevii claselor din învăţământul obligatoriu. În Legea Educaţiei este prevăzut de fapt încă din 2009 că manualele gratuite ar trebui să fie asigurate pentru tot învăţământul preuniversitar. Un aspect de ţinut cont al acestei măsuri ar putea fi scăderea abandonului şcolar la liceu, fenomen cauzat de sărăcie, mai spun experţii, dar impactul acesteia va putea fi observat doar după implementare. “Rămâne de văzut. Dar cu siguranţă sunt mulţi elevii care au situaţii materiale foarte precare”, consideră profesoara de limbă română, Livia Răduţ. Aceasta ştie că de multe ori elevii cumpărau câte un manual pe care îl multiplicau pentru ca să mai reducă din costuri. Are însă rezerve în ce priveşte suma. “Un manual de calitate costă de la 20 de lei în sus, editurile oferă reduceri doar în cazul achiziţionării unor cantităţi mai mari, de care, conform metodologiei, elevii nu vor putea beneficia”, afirmă profesoara.

De asemenea, elevii nu vor putea deconta nici manualele vechi. Până acum, o altă practică răspândită în rândul liceenilor era achiziţia la preţ redus a manualelor vechi rămase de la colegii din anii superiori.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE