Home / Sanatate / Vin Sărbătorile de iarnă. Atenție la trichineloză!

Vin Sărbătorile de iarnă. Atenție la trichineloză!

trichinelozaTrichineloza este o boală parazitară, comună omului şi animalelor domestice şi sălbatice (porcul, nutria, mistreţul, ursul, lupul, vulpea şi rozătoarele) – determinată de parazitul Trichinella spiralis.În țara noastră, cel mai incriminat animal, în transmiterea bolii, este porcul. Transmiterea se realizează prin consumul cărnii sau preparatelor de carne de porc sau de vânat infestate.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Mureș, simptomele trichinelozei pot să apară după o perioadă de 2 – 30 de zile (în medie 10 – 20 de zile) de la consumul alimentelor conţinând parazitul, datorită valorilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării lor la nivelul muşchilor. Este foarte important ca populaţia să se aprovizioneze cu carne şi preparate din carne doar din surse autorizate şi controlate sanitar-veterinar.
La tăierea porcilor în gospodăriile proprii se recomandă să nu se consume carnea înainte de obţinerea rezultatului examenului trichineloscopic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Spitalul Sovata-Niraj, situația actuală și proiecte de viitor

Cu o bună organizare și sprijin consistent din partea autorităților locale Spitalul Sovata-Niraj reușeste să …