Prof. dr. Theodora Benedek, personalitate a imagisticii cardiovasculare europene Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1369 Vizualizări

Prof. dr. Theodora Benedek, personalitate a imagisticii cardiovasculare europene

Reporter: Doamna profesor Theodora Benedek, sunteți vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din programul „Marie Curie” al Comisiei Europene, expert evaluator, monitor și raportor pe proiecte de cercetare al Comisiei Europene și președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Târgu-Mureș. Sunteți o personalitate recunoscută pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare și o voce puternică a cetății. Ce v-a determinat să candidați pentru Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureș?
Prof. dr. Theodora Benedek: Am decis să candidez pentru Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureș pentru că am fost întotdeauna de principiul că o odată ce ai realizat ceva, vine momentul când trebuie să dai mai departe comunității ceea ce ai realizat. Eu cred că sunt datoare față de comunitatea din care fac parte, care m-a susținut și m-a ajutat să mă dezvolt, față de comunitatea acestui oraș în care m-am născut, am copilărit, am învățat și trăit. Sunt datoare să investesc ceea ce am primit în această comunitate. Eu am trei fetițe mici și acest lucru mă responsabilizează față de viitorul acestui oraș, pentru că este foarte important pentru ele să crească într-un oraș care se dezvoltă, să nu plece de aici – este și o dorință egoistă a mea de a-mi păstra copiii lângă mine – dar trebuie să le și ofer ceva în acest sens. Așa cum eu mă gândesc să le ofer copiilor mei ceva ca să rămână lângă mine, la fel noi toți trebuie să oferim comunității din care facem parte ceva, pentru ca această comunitate să rămână aici, lângă noi, și să se dezvolte împreună cu noi. Așadar, decizia mea vine din responsabilitate.
theodora benedek 2

Rep.: Într-un interviu, ne spuneați că numeroasele rezultate în domeniul cercetării sunt strâns legate de o intensă activitate clinică, de multe zile și nopți dedicate asistenței bolnavilor cardiovasculari, de multe eforturi făcute pentru creșterea calității serviciilor de diagnostic și tratament al acestora, pentru că nu se poate concepe cercetare cardiovasculară fără bolnavi, tot așa cum nu se poate concepe progres în asistența medicală a acestor bolnavi fără cercetare. Acum doriți să susțineți proiectele și interesele majore ale comunității. Cum v-ați propus să vă aduceți contribuția la dezvoltarea acestei comunități?
Prof. dr. Theodora Benedek: Am afirmat de mai multe ori cu mândrie că fac parte din două branduri puternice ale municipiului nostru: Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș și medicina, ambele emblematice pentru orașul nostru. Centrul nostru medical este foarte vestit pentru performanțele în domeniul asistenței medicale a bolnavilor și în special a bolnavilor cardiovasculari, și dată fiind experiența mea atât în domeniul academic, cât și în cel sanitar, cred că este de datoria mea să pun în slujba orașului această experiență. Centrul nostru medical a fost cunoscut foarte mult timp ca centru de referință pentru medicina clinică. De exemplu, bolnavi cardiovasculari din țară și de peste hotare vin la Clinica de Cardiologie din Târgu-Mureș pentru a se trata și acesta este un avantaj care nu trebuie să se piardă. Târgu-Mureșul trebuie să își consolideze poziția de lider în domeniul serviciilor medicale de înaltă performanță, în multe domenii interdisciplinare. Prin profesionalism și prin proiectele pe care aș dori să le implementez din această nouă perspectivă și cu implicarea factorului decizional local și politic, cred că voi reuși să contribui la dezvoltarea acestor două segmente: academic și medical.
Rep.: Ce proiecte doriți să propuneți pentru stimularea învățământului, a mediului de afaceri și a sănătății?
Prof. dr. Theodora Benedek: Eu am o mare experiență în scrierea, câștigarea și derularea de proiecte, care au fost adresate până acum domeniului de cercetare, dar se pot adresa și componentelor de dezvoltare și infrastructură. În prezent, există un trend foarte puternic pentru stimularea formării de poli de excelență, sau realizarea de clustere de inovare, prin finanțări de la nivelul Comisiei Europene. Dorința mea este ca printr-o implicare puternică atât în domeniul universitar, cât și în domeniul administrației locale și politice să contribui pentru ca Târgu-Mureșul să devină un astfel de pol de excelență, să se dezvolte aici clustere de inovare, să se dezvolte parteneriate între mai multe universități și institute, care să realizeze cunoaștere. Într-un final comunitatea va beneficia de aceasta prin noi locuri de muncă, prin creșterea accesibilității la servicii superioare de diagnostic și tratament, prin diseminarea valorii pe care o avem și prin atragerea de noi investiții în aceste clustere de inovare.
Rep.: Aveți vreun model în politică?
Prof. dr. Theodora Benedek: Pot spune cu mândrie că modelele mele în politică mi le extrag din propria familie. Din partea mamei, fac parte din familia Ionașiu, care este o familie bănățeană foarte veche, pomenită și în cărțile de istorie a Banatului ca lider în ajutorarea comunității românești prin anii 1800 pentru a se dezvolta și a se autosusține în acei ani foarte grei pentru intelectualitatea românească. În al doilea rând, pot să mă laud cu câteva nume reprezentative în familia mea, cum ar fi marele poet național Octavian Goga, care a fost și prim-ministru al României și a fost nașul mamei mele, academicianul Mircea Malița, care a fost ambasadorul României în Satele Unite ale Americii și a fost vărul bunicii mele, sau profesorul Benedek Imre, un model de profesionalism și dăruire față de comunitate. Toate aceste personalități care fac parte din familia mea, indiferent de culoarea politică pe care au avut-o într-un anumit moment, și-au adus contribuția la dezvoltarea comunității din care facem parte și cred că aceasta este unul din cele mai importante deziderate pentru un politician: să investească prin resursele care-i stau la dispoziție în comunitatea din care face parte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE