Home / Invatamant / Învățământul mureșean, formare continuă prin CCD Mureș

Învățământul mureșean, formare continuă prin CCD Mureș

Distribuie

 

Rezultatele obținute la nivel județean și național în ceea ce privește concursul de ocupare a posturilor didactice, precum și ale examenului de definitivare în învățământ, au relevat faptul că formarea inițială a cadrelor didactice, în special în domeniul psihopedagogiei și metodicii este deficitară, potrivit celor afirmate de  prof. Cristiana Chira, director Casa Corpului Didactic (CCD) Mureș, în ședința colegiului prefectural desfășurate marți, 26 iulie. De asemenea, elevii, părinții și comunitățile locale solicită cadre didactice bine pregătite profesional, care să dețină competențe crescute, atât în specialitate, cât și în didactică. ”Astfel, coroborând legislația națională, cea europeană precum și necesitățile educaționale ale unei societăți bazate pe cunoaștere, dorim să evidențiem rolul esențial al casei corpului didactic în dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice și didactice auxiliare” a afirmat prof. Cristiana Chira.

În acest sens, în perioada 2011-2016, prin CCD Mureș s-au derulat programe de formare acreditate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) și activități științifice, metodice și culturale, la care au participat 15047 de cadre didactice.

Cum se derulează programele de formare continuă

La începutul fiecărui an școlar, cadrele didactice completeză online chestionare privind analiza de nevoi, în același timp la nivelul fiecărei școli, responsabili cu formarea continuă realizează un sondaj privind nevoile educaționale ale cadrelor didactice și le raportează casei corpului didactic. Pe baza datelor culese CCD Mureș elaborează o analiză de nevoi, ce stă la baza întocmirii ofertei de formare pe anul școlar respectiv. În cazul în care nu există un program de formare pe o temă solicitată de cadrele didactice, începe etapa de elaborare și acreditare a programului. Această etapă este una din cele mai dificile etape din activitatea CCD. Ea presupune formarea unei echipe de profesori metodiști, inspectori școlari și profesori cu competențe în domeniul vizat, apoi echipa formată începe activitatea de documentare, realizarea programei analitice, selectarea formatorilor, elaborarea dosarului de acreditare și transmiterea spre MENCS. După emiterea ordinului MENCS de acreditare, începe etapa de derulare a programului care presupune organizare, selectarea grupului țintă, gestionarea derulării, evaluare, monitorizare și certificare. ”Pe lângă activitățile de formare continuă prin programe acrdetitate, derulăm programe avizte MENCS, precum și activități metodice, științifice și culturale. Toată activitatea instituției se desfășoară în scopul dezvoltării competențelor cadrelor didactice pentru susținerea și asigurarea calității educației, integrând activitatea noastră în legislația națională și europeană în ceea ce privește învățarea pe tot parcursul vieții” a concluzionat prof. Cristiana Chira.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Eveniment dedicat sportivilor CSM

Distribuie Marți, 5 decembrie, sediul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Târgu Mureș a găzduit un eveniment …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.