Locuitorii din zona Mobex, nemulţumiţi de aerul poluat Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 490 Vizualizări

Locuitorii din zona Mobex, nemulţumiţi de aerul poluat

1Un grup de locatari ai blocurilor de locuinţe aflate în vecinătatea fabricii Mobex, din zona 7 Noiembrie, şi-a manifestat nemulţumirea, recent, vis a vis de diverse emanaţii de care ar fi răspunzător producătorul de mobilă. Problema zonală, confirmată de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş. Acuzaţiile locatarilor, respinse de responsabilul de mediul al Mobex, potrivit căruia întregul flux tehnologic din incinta fabricii se desfăşoară cu respectarea legislaţiei din domeniu.

Locatară: „Suferim din cauza fumului de la fabrica aceea”

Sala Mare a Consiliului Judeţean Mureş a găzduit, recent, în 26 septembrie, dezbaterea publică a Planului de menţinere a calităţii aerului în judeţul Mureş pentru perioada 2016-2020, întâlnire la care pe lângă reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş şi ai Consiliului Judeţean a participat şi o reprezentantă a locatarilor din blocurile situate în zona Staţiei de Ambulanţe, de lângă fabrica Mobex. „Fabrica de mobilă care este în 7 Noiembrie ne poluează mult, noi suferim din cauza fumului de la fabrica aceea şi tot felul de emanaţii de la vopsele, când vopsesc cu nitrolacuri. Sunt foarte, foarte aproape de blocurile de locuinţe aceste ateliere. Practic, în vara aceasta a trebuit să stăm cu geamurile închise. Miroase tare. Au înfiinţat o centrală termică pe bază de combustibil solid şi aici e cuprins tot ce prinde flacără. Şi gunoaiele… Seara, când se face întuneric, dau drumul la foc acolo, în spate, către Week-end, noaptea, mai ales iarna. Cum s-a lăsat întunericul, dă-i drumul la foc”, a afirmat Szekely Elisabeta, locatară care susţine că reprezintă mai multe blocuri situate pe străzile Luceafărului, Tâmplarilor, Păcii, Aleea Constructorilor şi chiar 22 Decembrie 1989, de la Asociaţiile de Locatari nr. 8 şi 280.

3

Luni, 10 octombrie, reprezentanta locatarilor şi-a reconfirmat discursul avut la dezbaterea publică despre calitatea aerului din judeţul Mureş. „Aseară, la ora 6 şi jumătate a început fumul şi apoi a mers, a mers… eu din geam văd când e flacăra aceea care arde. A ieşit fum. Ştiţi cum pişcă? Nu ai aer! Am vrut să deschid cinci minute geamul, înainte să ne culcăm… Imediat a trebuit să îl închid”, a susţinut Szekely Elisabeta.

Director APM Mureş: „E problemă zonală”

Prezent la dezbaterea publică, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a promis că va sesiza Garda de Mediu şi a recunoscut că problema sesizată nu este una care să afecteze întreg oraşul, ci e doar zonală. „Acolo este problema cu centrala termică pe lemne pe care o au ei şi acel fum iese în momentul în care aprind focul. În perioada de pornire, când dau foc e o ardere incompletă şi iese un fum. Are dreptate doamna. Nu este continuu acel fum negru, are un sfert de oră în care iese urât. Nu ştiu dacă acum mai iese, după ce au făcut. Era acum câţiva ani problema”, a afirmat Dănuţ Ştefănescu. „O să spunem şi noi la Garda de Mediu să facă un control, să vadă ce se întâmplă acolo. Nu e pentru oraş problemă, e problemă zonală”, a mai spus directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş.

2

Acuzaţiile, respinse de reprezentanţii Mobex

Contactată de cotidianul Zi de Zi,conducerea fabricii Mobex a remis un comunicat de presă, semnat de ing. Puchianu M., responsabil de mediu, document pe care îl redăm integral în rândurile de mai jos:

„Considerăm acuzaţiile aduse de locatarii din vecinătatea Mobex nefondate şi în necunoştinţă de cauză, în condiţiile în care sunt deja doi ani de când centrala termică a fost înlocuită prin accesarea de fonduri europene, cu o centrală performantă care se încadrează şi funcţionează conform normelor şi cerinţelor europene.

Tot în acest proiect a fost cuprinsă şi realizată înlocuirea sistemului de exhaustare cu unul foarte performant, cu recircularea aerului, astfel încât să eliminăm din acest punct de vedere poluarea mediului, iar ferestrele au fost înlocuite pentru creşterea izolării fonice.

Referitor „emanaţii de la vopsele când vopsesc cu nitrolacuri”?!?

Informăm pe această cale că Mobex nu mai foloseşte lacuri nitrocelulozice decât în proporţie de 15% şi cea mai mare parte a finisajului se realizează pe linie UV (nu are emisii de diluanţi sau alţi componenţi) şi la cabina presurizată de ultima generaţie.

Referitor la „gunoaie”

Mobex are contract cu Salubriservul în vederea preluării deşeurilor menajere în volum de aproximativ de 300 metri cubi/an. Iar pentru celelalte tipuri de deşeuri reciclabile avem contracte cu firme autorizate şi omologate în vederea preluării obligaţiilor de valorificare şi reciclare a deşeurilor conform Legii 211/25 noiembrie 2011.

Mobex arde în centrala termică exclusiv elemente de lemn tocate.

Mobex nu arde în incintă („dau drumul la foc acolo în spate către Week-end, noaptea, mai ales iarna”) nici un tip de deşeu. În primul rând pentru că am intra sub incidenţa legilor 307/2007, 249/2015 şi ordinul 45 MIR/27 ianuarie 2003.

Menţionăm faptul că Mobex este monitorizată de către Garda de Mediu şi funcţionăm cu toate autorizaţiile şi avizele la zi.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE