Mai mulți bani pentru funcționarea creșelor! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 281 Vizualizări

Mai mulți bani pentru funcționarea creșelor!

Creșele vor beneficia de subvenții din partea statului, Senatul adoptând în cursul săptămânii trecute, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege al UDMR. Dacă șeful statului va promulga legea, din 2019 finanțarea creșelor nu va fi numai în sarcina administrațiilor locale, ci funcționarea acestora va fi susținută cu bani și de la bugetul de stat.

În România, doar 3% din copiii cu vârsta sub trei ani merg la creșă, aspect care clasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Senatorul UDMR de Mureş Novák Csaba Zoltán a subliniat că, potrivit poziției UDMR, este nevoie de o strategie coerentă pentru rezolvarea lipsei creșelor, iar această problemă nu poate fi considerată o sarcină exclusivă a administrațiilor locale.

”În prezent, în România, în mediul urban ar exista o cerere mult mai mare pentru creșe, mii de cereri fiind puse pe listele de așteptare. În sate situația este și mai gravă. Natalitatea poate fi încurajată numai dacă susținem prosperitatea familiilor cu copii mici, dacă ajutăm mamele să se întoarcă pe piața muncii. Pentru aceasta, însă, este nevoie de mai multe locuri în creșele din întreaga țară”, a declarat senatorul Novák Csaba Zoltán.

Senatorul UDMR a precizat faptul că, potrivit proiectului de lege al UDMR, creșele vor primi finanțare normativă de la bugetul de stat, care va oferi un sprijin semnificativ pentru funcționarea acestor instituții.

Până acum, numai autoritățile locale au fost responsabile pentru finanțarea creșelor. Aceasta este o povară financiară semnificativă chiar și pentru orașele mari și a împiedicat efectiv funcționarea creșelor în orașele și comunele mici, deoarece acestea nu dispun de resurse suficiente în acest scop. Prin urmare, UDMR a acordat prioritate extinderii sistemului de finanțare normativă acordat grădinițelor și școlilor și pentru creșe. Cota de finanțare per capita pentru un copil va fi stabilită de Ministerul Educației și va fi virată administrațiilor locale”,  a explicat senatorul Novák Csaba Zoltán.

Senatorul UDMR a mai adăugat că proiectul de lege urmărește, de asemenea, creșterea numărului de creșe, oferind prin intermediul administrațiilor locale, ONG-urilor, bisericilor și persoanelor juridice, posibilitatea de a înființa instituții de învățământ ante-preșcolare și apoi să beneficieze de finanțare normativă de la stat.

Nu în ultimul rând, senatorul Novák Csaba Zoltán a subliniat și un alt rezultat pozitiv al proiectului de lege, potrivit căruia și posturile educatorilor din creșe și grădinițe vor fi finanțate de Ministerul Educației, iar aceștia vor avea oportunitatea de a se dezvolta profesional.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE