Ibăștenii, la o nouă acțiune de donare de sânge Ibanesti
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 277 Vizualizări

Ibăștenii, la o nouă acțiune de donare de sânge

În luna decembrie, anul trecut, oameni inimoși, în frunte cu părintele Călin Romanți din Isticeu,  organizau o acțiune de donare de sânge la școala din localitate. Mai mult decât atât, promiteau ca această acțiune să continuie și în 2019.

„Este foarte important ca oamenii să participe la astfel de acțiuni pentru că este o mare criză de sânge în spitale, și văd că oamenii au fost destul de receptivi la mesajul nostru, la chemarea noastră pentru această donare de sânge. Chiar au fost câteva persoane care m-au întrebat când va fi următoarea campanie de donare de sânge, aici la Ibănești. Asta înseamnă că sunt oameni dornici pe Valea Gurghiului de a dona sânge, fapt care ne bucură foarte mult. Ne gândim să continuăm cu astfel de campanii, sperăm ca în Postul Paștelui de anul viitor să putem organiza o nouă campanie de donare de sânge aici la Ibănești”, au fost cuviontele părintelui Călin Romanți la acțiune de donare de sânge din decembrie , anul trecut.

Se pare că cei de pe Valea Gurghiului s-au ținut de cuvânt, astfel, luni, 11 martie, la Sala de festivități de la Isticeu va avea  loc o nouă  acțiunea de donare de sânge,  „Dăruiește viață!”,  inițiativă a parohiilor ortodoxe Ibănești Sat, Isticeu, Ibănești Pădure, Dulcea, Toaca, Hodac și a Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș, conform site-ului Primăriei Comunei Ibănești.

După succesul acțiunii anterioare, la care s-au prezentat 120 de persoane doritoare să doneze sânge, din care au fost acceptate 93 de persoane, ceea ce a însemnat 47 de litri de sânge donați, o ediție desfășurată în condiții foarte bune, după cum subliniază preotul Călin Romanți, luna aceasta se organizează o nouă acțiune de donare, derulată sub sloganul „Dăruiește viață!”.

Condiții pentru donare:

– vârsta între 18-60 ani (pe baza documentului de identitate valabil)

– greutate peste 55 kilograme

– să nu fi suferit intervenții ghirurgicale în ultimele 6 luni

– femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzire

– să nu fi avut/ să nu aibă următoarele boli: Hepatita B și C, TBC, sifilis, epilepsie, diabet, ulcer, boli de inimă, astm bronșic, alergii.

În afara condițiilor sus-menționate, echipa medicală prezentă la acțiunea de donare verifică aptitudinea de donare pe baza unui chestionar, a a unei consultații medicale și a unor investigații de laborator. Ulterior, la centrul de transfuzie, sângele va fi supus unor analize complete.

Recomandări înainte de donarea de sânge

Înainte de donare, este recomandat să luați un mic dejun ușor (fără grăsimi), să fiți foarte bine hidratați, să nu consumați băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte și să nu desfășurați activități obositoare.

Persoanele care donează vor primi 7 tichete de masă (a câte 9 lei tichetul), adeverință pentru locul de muncă și beneficiază de un set gratuit de analize de laborator.

Pentru o bună organizare a acțiunii, se va lucra pe bază de programări. Pentru înscrieri și programări, donatorii sunt  rugăm să ia legătura cu preoții parohi: Călin Romanți, Genu Oprea, Nicolae Fiț, Aurelian Tocheș, Florin Franc și Daniel Sava.

 Centrul Regional de Transfuzie Târgu Mureș subliniază următoarele aspecte:

– Donarea de sânge nu prezintă nici un risc pentru sănătatea donatorului; materialele folosite sunt sterile şi de unică folosinţă, iar personalul este special calificat pentru aceste procedee.
– După donare, volumul sanguin se reface în 24-48 ore și globulele roşii în 2-3 săptămâni, de aceea donările repetate nu prezintă nici un inconvenient pentru sănătate!
– A doua zi după recoltare, sângele este testat, prelucrat şi separat în mai multe tipuri de componente conform cu necesităţile pacienţilor. Din fiecare pungă de sânge recoltată, se prepară 3-4 componente de care beneficiază mai mulți bolnavi !
– Cu ocazia fiecărei donări, beneficiaţi de un set gratuit de analize de laborator, iar rezultatele sunt confidenţiale şi supuse secretului medical.

Sursă: www.ibanesti.ro

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE