Protest la Salubriserv Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 960 Vizualizări

Protest la Salubriserv

Angajații operatorului de salubritate Salubriserv SA din Târgu-Mureș au întrerupt lucrul marţi, 19 martie, și s-au adunat în curtea unității pentru a protesta împotriva deciziei conducerii societății de a le reduce salariile cu 28%, de a le tăia tichetele de masă, pentru lipsa echipamentelor de muncă și pentru restanțe la plata contribuițiilor la stat.

Circa 150 de angajați au huiduit cerând urgent rezolvarea doleanțelor lor.

”Ne-au tăiat 28 la sută din salarii, e a treia lună de când au promis că ne dau bonurile de masă în data de 10 martie, nu ni le-au dat. Salariile noastre ar trebui să fie de cel puțin 2.000 de lei, nu ne-au dat sporurile de toxicitate, au tăiat sporurile de vechime (…) Ne trag banii de CAR și sănătate dar nu i-au virat. Noi nu ne cerem decât drepturile care ni se cuvin”, spun oamenii, revoltați.

Președintele CNSLR Frăția, Călin Cocis, cunoaște situația și a explicat că sindicatul din Salubriserv există doar pe hârtie, oamenii de acolo fiind determinați să se retragă.

”Acest sindicat de jure există, însă nu și de facto. El nu mai funcționează pentru că prin anumite intervenții, salariații au fost determinați să se retragă. La acest moment, noi ca structură sindicală județeană nu putem să ne implicăm, pentru că în conformitate cu prevederile Legii 62, noi promovăm interesele și apărăm drepturile doar a membrilor de sindicat. Dar din câte am înțeles, oamenii au început să se reînscrie în sindicat. În situația în care sindicatul va redeveni viu, ne vom implica să îi ajutăm să intre într-o normalitate a relațiilor de muncă”, a asigurat Călin Cociș.

Administratorul judiciar al Salubriserv, Dan-Ioan Ciubucă, nu a dorit să își exprime niciun punct de vedere oficial legat de protest.

Salubriserv, de 4 ani în insolvență

Amintim că societatea Salubriserv a intrat oficial, la propria cerere, în insolvenţă pe data de 12 februarie 2015, intrând în procedură de reorganizare, cu datorii foarte mari dar și creanțe de încasat de la municipalitate. La acea dată datoriile societății erau de 42 de milioane de lei, dintre care circa 6 milioane datorii la bugetul de stat, drept care angajații Salubriserv nu aveau asigurările sociale plătite. Pe de altă parte, cea mai mare parte a utilajelor Salubriserv, 148 la număr, se aflau sub sechestru, fiind organizată licitație pentru vânzarea lor. În aceeași lună, a început executarea silită a societății de salubritate din Târgu-Mureș, fiind vândute o parte a autoutilitarelor, autovehiculelor speciale, autoturisme şi utilaje, cu în valoare de circa 2 milioane lei.

Ulterior, în 2016, Salubriserv s-a ales și cu dosar penal pentru depozitare ilegală de gunoaie. Astfel, în urma controalelor, Comisariatul Mureș al Gărzii de Mediu a sancționat societatea cu 50.000 de lei, pentru că a depozitat gunoaiele Târgu-Mureșului în groapa ilegală de la marginea orașului. Garda de Mediu Mureș a și dat în judecată operatorul de salubritate din Târgu-Mureș pentru poluare, mai exact s-a înaintat și o sesizare penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș, situație ulterior remediată.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE