Wim Hof – omul care nu poate fi explicat de știință Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 266 Vizualizări

Wim Hof – omul care nu poate fi explicat de știință

Auzim adesea de oameni care fac lucruri extraordinare – fie că e vorba de ceva minor, ca un record de puncte la un meci de baschet, până la lucruri extraordinare, cum sunt victoriile lui Tibi Ușeriu. Cu toate acestea, mereu suntem surprinși de capacitățile umane pe care știința nu le poate înțelege.

Când te gândești la persoane legendare din Olanda, ce nume îți vin în minte? Dacă ești pasionat de artă, poate Vincent Van Gogh; dacă ești pasionat de jocuri, poate Lex Veldhuis și dacă ești pasionat de sport, poate Johan Cruyff.

Șansele sunt să nu te gândești imediat la unul dintre cei mai spectaculoși oameni ai generației noastre: Wim Hof.

Cine este Wim Hof?

Wim este un atlet din Olanda cunoscut și sub porecla de “Omul de gheață”. El deține multiple recorduri mondiale pentru timp îndelungat petrecut înotând în apă înghețată și pentru expunere la temperaturi extrem de mici. Cel mai considerabil record fiind, de departe, faptul că terminat un semi-maraton desculț, pe gheață și zăpadă.

Dacă aceste detalii par de necrezut, nu-ți face griji, nu ești singurul. Autorul Scott Carney a decis să îl cunoască pe Wim și povestea sa, pentru a scrie o carte în care îi deconspiră metodele. În procesul sau, a învățat practicile predate de Hof și subiectul cărții s-a transformat într-unul admirativ.

Un mic istoric

Wim Hof s-a născut pe 20 aprilie 1959, în Sittard, Limburg, Olanda, într-o familie cu alți 8 frați. La vârsta de doar 17 ani a simțit pentru prima dată nevoia să sară în canalul înghețat de lângă casa sa, numit Beatrixpark.

În anul 2000, la vârsta de 41 de ani, bate primul sau record mondial – cea mai mare distanță înotată sub gheață – 57.5 metri.

În anul 2007, termină cel mai rapid semi-maraton desculț pe gheață și zăpadă, în 2 ore 16 minute și 34 de secunde.

Printre cele mai spectaculoase dovezi ale puterii lui nemaiîntâlnite, se numără escaladatul muntelui Everest în pantaloni scurți și bocanci și a muntelui Kilimajaro, în doar două zile, purtând pantaloni scurți.

În afară de experiențele lui în condiții de temperaturi extrem de joase, acesta a explorat și latura opusă, alergând un întreg maraton în Deșertul Namib fără să se hidrateze deloc.

Metoda Wim Hof

Metodă patentată de celebrul “Om de Gheață” este compusă din trei piloni: respirație, expunere treptată la temperaturi joase și meditație. Aceste metode pot fi învățate de la el însuși, mergând în taberele sale de practică, sau online prin diverse cursuri explicate de el.

 

Beneficiile expunerii la temperaturi joase

Multiple studii au arătat că expunerea la temperaturi joase prezintă numeroase beneficii pentru organismul uman. În primul rând, răceala multiplică celulele de grăsime maro și le reduce pe cele de grăsime albă (cea responsabilă pentru obezitate). Țesutul adipos maro reduce riscul de diabet prin absorbția de glucoză și lipide.

Se presupune că dușurile cu apă rece se practicau încă de pe vremea Imperiului Roman, însă momentan nu există studii făcute pe perioade foarte lungi de timp, doar cele controlate pe perioade limitate.

Teste științifice de neexplicat

Hof a apelat la oamenii de știință Peter Pikkers și Matthis Kox pentru a verifica beneficiile pe care el însuși pretindea că le simte în urma acestor practici.

Testul a fost conceput pentru a verifica sistemul imunitar înnăscut, cel care face diferențierea între celulele proprii ale organismului și cele nocive ce trebuie eliminate. Pikkers și Kox au injectat o endotoxină care ar simula un răspuns natural de gripă din partea pacientului.

Cu toate astea, Hof nu a prezentat niciun simptom așteptat (febra, durere de cap sau frisoane), și doar jumătate din citokinele depistate la alți subiecți, testați în aceeași parametri. Mai mult, Wim a antrenat, timp de o săptămâna, niște voluntari, care au avut rezultate similare cu ale lui.

Concluzie

Wim Hof este un om extraordinar, ce a găsit răspunsul la întrebarea “cum îmi fac corpul să fie mai puternic și mai pregătit pentru situații de criză?”. Metoda lui este practicată de zeci de mii de oameni pe întreg globul, iar în timp, vom vedea ce impact va avea această activitate asupra sănătății umane.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE