Home / Invatamant / 2.000 de copii defavorizați din județul Mureș vor primi Prima Carte în cadrul programului „Fiecare copil merită o poveste”

2.000 de copii defavorizați din județul Mureș vor primi Prima Carte în cadrul programului „Fiecare copil merită o poveste”

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste”. 2000 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 15 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Mureș vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

„Fiecare copil merită o poveste” este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acțiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate.Programul este lansat la Târgu Mureș în perioada 27-28 martie și pe parcursul celor 2 zile, vor avea loc mai multe întâlniri, și anume „o sesiune de formare cu profesorii din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei 1150 de profesori de învățământ preșcolar din județ, o sesiune de informare cu directorii unităților școlare care au în subordine învățământul preșcolar din județul Mureș, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate, un training centrat pe literație cu profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo, întâlniri cu profesorii debutanți și cu bibliotecarii din județ”, a transmis Ioan Macarie, Inspector Școlar General, Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

80.000 de cărți în toată țara

Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 județe, cu un total aproximativ de 20.000 de preșcolari care au primit o carte pentru acasă și peste 100 de grădinițe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.

„După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Având și susținerea Ministerului Educației, printr-un parteneriat dedicat programului, intenționăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

La nivel național, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare, formarea unui număr de 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și distribuirea a 80.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul Prima mea Carte”.

OvidiuRo, în județul Mureș din 2015

Intervențiile OvidiuRo pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Mureș au început în anul 2010 cu implementarea programului pilot „Fiecare Copil în Grădiniță” în localitățile Band, Apold și Râciu. Programul a fost transformat în program național prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate, moment în care am susținut, în colaborare cu instituțiile județene o sesiune de informare pentru directorii de școală, primarii și asistenții sociali din județ, cu scopul diseminării procedurilor de implementare.

De asemenea, începând din anul 2015 au fost organizate Ateliere de Vară Șotron în numeroase localități defavorizate din județ. Am continuat cu caravane de lectură în zonele rurale defavorizate: Caravana Fiecare Copil în Grădiniță 2016, Caravana Poftă de Carte 2017 în Band, Petelea, Mica, Sâncraiu de Mureș, Gornești, Bahnea, Bagaciu, Deleni, Viișoara, Ormeniș, Santioara și Caravana Fiecare Copil Merită o Poveste 2018 în Vidrasău și Petelea.

Pentru creșterea ratei de cuprindere în învățământul preșcolar am implementat programul de granturi Hai la grădiniță! în anul școlar 2018-2019în grădinița din localitatea Petelea. Prin proiectul Povești sub Lupă am echipat câte o sală de grupă cu un centru de bibliotecă și științe în grădinițele din Petelea și Cipău.

Mai multe detalii despre proiectele OvidiuRo puteți găsi pe www.ovid.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Investițiile județului Mureș, în atenția premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a făcut  vineri, 29 mai, o nouă vizită la Tîrgu Mureș, prilej …