Home / Religie / Conferința preoțească de primăvară prezidată de ÎPS Irineu

Conferința preoțească de primăvară prezidată de ÎPS Irineu

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent, luni, 10 iunie în mijlocul clericilor din protopopiatul Târgu-Mureș, cu prilejul conferinței preoțești de primăvară. Începând cu ora 10.00, la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ, a fost oficiată slujba de Te-Deum de către un sobor de preoți, după care a avut loc derularea lucrărilor întrunirii în sala Cinematografului „Arta” din Târgu-Mureș. În acest an, conferința s-a aflat sub genericul „Paradigme spirituale și pastorale în satul românesc. Tradiție și actualitate”, evenimentul încadrându-se astfel în programul tematicii  Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

„Biserica reprezenta centrul universului lăuntric al fiecărui om”

În prima parte a conferinței, părintele protopop Olimpiu Zăhan a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, după care Întâistătătorul Eparhiei noastre a prezidat lucrările sesiunii. Referatul din cadrul întrunirii a fost susținut de către părintele Raul Tudorel Iacob, preot al parohiei Sângeorgiu de Pădure. La final, Arhipăstorul Alba Iuliei le-a adresat preoților un cuvânt duhovnicesc, după care părintele protopop Olimpiu Zăhan i-a mulțumit Chiriarhului nostru pentru prezența în mijlocul preoților din protopopiatul Târgu-Mureș.

„Satul românesc este vatra în care s-a plămădit şi s-a promovat conştiinţa naţională şi eclesială românească. Această vatră s-a organizat şi s-a dezvoltat în felurite moduri, cultivând virtuţile etnice, precum hărnicia, dărnicia, omenia şi ospitalitatea. Patrimoniul rural, care cuprinde cântecul, dansul, costumul şi multe datini, riscă să se piardă în negura timpului dacă noi nu conştientizăm importanţa acestuia. În ambianţa sătească de odinioară, Biserica reprezenta centrul universului lăuntric al fiecărui om, în jurul căruia gravita întreaga lui existenţă. Iată de ce se cuvine să vedem spiritualitatea satului românesc aşa cum a fost trăită ea în tot cursul istoriei poporului nostru. Astfel, vom încuraja conservarea acestei spiritualități împotriva influenţelor străine care ameninţă însăşi fiinţa Neamului nostru nobil, străvechi, născut creştin”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu citat de  www.reintregirea.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Centenarul Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920 – 4 iunie 2020)

Patriarhia Română anunță, printr-un comunicat de presă, măsurile luate pentru marcarea Centenarului Tratatului de la Trianon …