Save Transylvania Airport, argumente pentru prelungirea pistei Aeroportului ”Transilvania” Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1491 Vizualizări

Save Transylvania Airport, argumente pentru prelungirea pistei Aeroportului ”Transilvania”

Reprezentanții grupului de inițiativă civică Save Transylvania Airport au distribuit joi, 31 octombrie, consilierilor județeni, un document intitulat ”Expunere de motive pentru prelungirea urgentă a pistei Aeroportului Transilvania”.

Rivalitatea Mureș – Cluj, tranșată prin prelungirea pistei?

Autorii documentului susțin necesitatea dezvoltării Aeroportului Internațional ”Transilvania” Târgu-Mureș și propun un proiect de prelungire a pistei, considerat a fi vital în bătălia economică purtată cu Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj Napoca.

”Analizând tabelul cu lungimea pistelor din România putem constata, că Târgu-Mureșul și Clujul au pistele cele mai scurte, de 2.000 de metri. Toate aeroporturile moderne au pista cu lungimea de aproximativ sau cel puțin 2.500 de metri. Putem afirma, fără dubii, că pistele mai lungi sunt mai sigure, iar pe lângă acest aspect, companiile aeriene, dacă au la dispoziție o pistă mai lungă, pot să-și încarce aeronavele cu mai mulți pasageri, cu mai multe bagaje și cu o cantitate mai mare de combustibil”, se menționează în document.

Semnatarii documentului mai susțin că ”aeronavele noi Airbus A321 neo, care vor fi folosite de firma WizzAir într-un număr din ce în ce mai mare, au mai multe locuri decât aeronavele Airbus A321 și au nevoie de o pistă mai lungă – tot în funcție de greutatea transportată.”

”Întrebarea este, dacă vom aștepta din nou, să fim în urma clujenilor, sau vom face noi prelungirea pistei înaintea lor? Momentan, neavând un trafic atât de mare, lucrările sunt mai ușor de realizat, cu pierderi mai mici, iar pe termen lung această investiție va constitui un avantaj enorm față de Aeroportul din Cluj. Problema clujenilor cu poluarea fonică și cu prelungirea pistei va persista, iar din cauza restricțiilor de trafic vor apărea situații noi de criză, iar atunci pasagerii și companiile aeriene vor fi chiar obligate să folosească Aeroportul ”Transilvania”. În acel moment aeroportul va trebui să fie pregătit pentru a face față milioanelor de pasageri”, se arată în același document.

Avantaje de infrastructură

Analizând amplasarea strategică a Aeroportului Internațional ”Transilvania” Târgu-Mureș, reprezentanții Save Transylvania Airport au concluzionat că aeroportul mureșean deține suficiente atuuri pentru a se dezvolta spectaculos în următorii ani.

”Trebuie menționat faptul că distanța Cluj-  Sibiu este de 173 de kilometri, Cluj – Oradea 163 de kilometri, iar Cluj – Vidrasău doar 100 de kilometri. De asemenea, terenul aferent pentru prelungirea pistei este în proprietatea Consiliului Județean Mureș! Aeroportul este situat într-un nod logistic infrastructural de autostradă, drum național și cale ferată, în apropierea parcului industrial, care este administrat tot de Consiliul Județean Mureș. Aceste avantaje sunt clar în favoarea Aeroportului ”Transilvania”, au precizat semnatarii documentului.

Investiția, suportată de Consiliul Județean Mureș?

În ceea ce privește sursa de finanțare a proiectului de prelungire a pistei, reprezentanții Save Transylvania Airport propun ca investiția să fie suportată integral din bugetul Consiliului Județean Mureș.

”Referitor la investiția de prelungire a pistei, cu aproximativ 500 de metri, lucrarea nu trebuie legată de primirea fondurilor europene sau a banilor de la stat, deoarece până când Aeroportul ”Transilvania” va primi banii necesari, clujenii cu siguranță vor primi de 10 ori mai mulți bani, așa cum a fost și până în prezent. Nimeni nu va sprijini Aeroportul târgumureșean, până când Consiliului Județean Mureș nu investește în dezvoltarea acestuia. Valoarea investiției trebuie să fie bine estimată, dar probabil nu va fi mai mult de 50 milioane lei. Aceasta sumă poate fi alocată de Consiliul Județean Mureș, care are bugetul anual de aproximativ 600 de milioane lei. Evident, pentru lucrările ulterioare, cum ar fi dezvoltarea terminalelor și creșterea parcării pentru pasageri, etc. este de dorit atragerea fondurilor UE și guvernamentale, dar prelungirea pistei nu poate fi condiționată de primirea aceste fonduri”, se arată în document.

Șase propuneri pentru dezvoltarea Aeroportului ”Transilvania”

Nu în ultimul rând, echipa Save Transylvania Airport a adus în atenția consilierilor județeni un set de șase propuneri pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional ”Transilvania” Târgu-Mureș, după cum urmează: prelungirea pistei cu 500 de metri, într-o singură etapă, legarea zonelor de parcare a aeronavelor, introducerea imediată a curselor regulate de autobuz Târgu-Mureș – Aeroport, stabilirea unei strategii de stimulare a companiilor aeriene pentru intr0ducerea curselor noi, extinderea terminalelor de pasageri din fonduri UE și îmbunătățirea strategiei de marketing printr-o abordare mai agresivă.

 

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE