Home / Business / Proiecte de infrastructură de zeci de milioane de euro

Proiecte de infrastructură de zeci de milioane de euro

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a transmis marți, 8 septembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că prin Ordonanța de Urgență nr. 155/2020, care a fost adoptată la începutul acestei luni, Ministerul Fondurilor Europene va lansa și coordona, în parteneriat cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională, un nou apel de proiecte de infrastructură, în perioada 1 octombrie 2020 – 28 februarie 2021.Valoarea unui asemenea proiect pregătit de administrația publică locală sau județeană trebuie să se încadreze între 10 și 75 de milioane de euro, fără TVA.

,,OUG 155/2020 prevede măsurile ce vor fi adoptate de România pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, în vederea accesării de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Sprijinul financiar nerambursabil, alocat din fonduri europene prin acest mecanism, în valoare de peste 30 miliarde euro la nivel național va asigura finanțarea proiectelor de investiții de interes strategic național/local din următoarele domenii: infrastructură pentru sisteme de irigare/umectare a solului pentru combaterea riscului de secetă, combaterea eroziunii solului, drenare și desecare, protecție antigrindină, împăduriri; infrastructură pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism și cultură, ecologizare platforme industriale, înființare/reabilitare/modernizare campusuri școlare necesare învățământului profesional și tehnic, reabilitare/modernizare/extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice necesare populației; infrastructura din domeniul sănătății publice; infrastructură pentru cercetare în domeniul transferului tehnologic; infrastructură de apă-canalizare; infrastructură edilitară pentru apa-canalizare, pentru modernizarea/extinderea/reabilitarea/dezvoltarea de drumuri interioare ale localităților, pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, sistem de iluminat public, sisteme centralizate de alimentare cu energie termică destinate localităților rurale limitrofe localităților urbane”, se menționează în comunicat.

Ministerul Fondurilor Europene va aloca fondurile necesare pregătirii proiectelor pe bază de contracte de finanțare, încheiate cu beneficiarii finali de fonduri pentru pregătirea proiectelor, în funcție de valoarea estimată a proiectelor de investiții, dar nu mai mult de 3% din valoarea estimată a acestora. Scopul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională este încheierea acordurilor de parteneriat cu MFE și a convențiilor de finanțare cu beneficiarii finali, pe baza principiului primul venit – primul servit și a condițiilor de eligibilitate.

Instrumentul ,,Mecanismul de redresare și reziliență”

Acesta necesită elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, prin care se stabilesc domeniile prioritare de investiții ale României pentru ieșirea din criză, relansarea economică și creșterea capacității de reziliență a țării. Termenul pentru elaborarea primului draft al planului național este luna octombrie 2020, iar negocierile se vor derula până în luna aprilie 2021, în vederea emiterii deciziei Comisiei Europene de aprobare a planului național.

Suplimentar, România va obține de la Uniunea Europeană, prin instrumentul ,,Next Generation EU”, o sumă de aproximativ 30,4 miliarde de euro, care vor putea fi utilizați pentru pregătirea de proiecte pe baza acestui document strategic, care are la bază trei piloni:primul, legat de investiții, în condițiile respectării politicii ,,green – deal”, al doilea pilon legat de digitizare și digitalizare, iar cel de-al treilea este legat de cercetare, dezvoltare și inovare.

,,Prin acest program, se urmărește ameliorarea stării economice și creșterea capacității de reziliență a României, adică a capacității de a face față schimbărilor acestora imprevizibile în pregătirea și implementarea de proiecte, posibil afectate de criza globală cum este cea de acum. Proiectele publice aferente domeniilor de investiții care se finanțează în cadrul PNRR trebuie să fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, având angajamente ferme din partea beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achiziție publică sau a contractelor sectoriale, după caz, până la sfârșitul anului 2022, pentru minim 70% din valoarea alocată sub formă de grant, respectiv la sfârșitul anului 2023, pentru restul valorii alocate sub formă de grant. Ne așteptăm ca noul apel de proiecte să aibă un impact semnificativ pentru dezvoltarea economică la nivelul Regiunii Centru și la nivelul autorităților locale, ținând cont și de Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României până în anul 2030”, a transmis Simion Crețu, directorul general ADR Centru.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Mesajul noului primar Soós Zoltán

Candidatul independent Soós Zoltán a câștigat alegerile pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș …