Todea Ispas (Sânger): “Primăria este în folosul oamenilor și nu oamenii în folosul primăriei” Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1088 Vizualizări

Todea Ispas (Sânger): “Primăria este în folosul oamenilor și nu oamenii în folosul primăriei”

“Într-o noapte am visat că trebuie să fac ceva pentru comuna aceasta. Socrii, soția au fost împotrivă. Doar că eu sunt moț”, își începe Todea Ispas povestea candidaturii la funcția de primar al comunei Sânger din partea Partidului Social Democrat. O comună unde multe sunt de făcut, potrivit celor povestite de către candidatul social-democrat.

“M-am născut pe 22 mai 1960, în comuna Horea, județul Alba. Unde s-a născut Horea, s-a născut și Todea. Sunt căsătorit, am 2 copii, 2 nepoți și urmează alți 2 nepoți”, își spune Todea Ispas succint CV-ul.

După pensionare, s-a retras aici, în comuna Sânger, de unde sunt părinții soției sale. De altfel, chiar aici s-a căsătorit. În 1983. Cu amărăciune recunoaște că sediul primăriei arată ca acum 37 de ani, când a semnat documentele de stare civilă. E unul din imboldurile care l-au determinat să accepte să vină în organizația PSD Sânger și să candideze pentru un mandat de primar, mai ales că: “Sângerul este una dintre primele comune atestate documentar ca vechime în județul Mureș. În 2 iunie 1328 este prima atestare documentară a comunei Sânger, Ludușul a apărut la vreo 50 de ani după Sânger, mai vechi ca Sângerul sunt Bogata de Mureș și Iernutul. Pe la 1780, comuna Sânger era un fel de subprefectură, toate comunele de pe Câmpie veneau și “luau lumină” de la Sânger. Acum, din 90 de comune cât are Mureșul, cred că e pe undeva pe locul 80-90”.

Cu toată istoria sa, astăzi în comună sunt multe de realizat. Drumurile sunt nereabilitate, rețeaua de apă nu face față vara, iar canalizarea nu există. Nerealizări care sunt punctul de pornire al programului de candidatură a lui Todea Ispas. Trebuie deci asfaltate drumurile, reabilitate podurile, căminul cultural pus la punct și acolo să fie organizate toate evenimentele. Nu i se pare complicat, mai ales că spune cu siguranță că: “voi face proiecte și voi atrage fonduri, toate tipurile de fonduri pe care le pot accesa”.

“Mi-am propus ca obiectiv principal următorul: primăria este în folosul oamenilor și nu oamenii în folosul primăriei, asta le-am spus-o deja. Proiectele mele pentru primărie sunt axate pe: cultură, credință, dezvoltare și patriotism. Drumurile trebuie să le fac, șanțurile, căminul cultural, școlile și am un proiect deosebit, că sunt om cu frică de Dumnezeu, o biserică. Este începută o biserică nouă, acoperită, dar fără geamuri, fără nimic altceva”, explică mai departe Todea Ispas.

Povestea unui erou

Pentru că ne-a plăcut, consemnăm această istorioară.

“Pe 10 octombrie 1944, când se retrăgea armata germană, un soldat de 26 de ani a fost împușcat în Sânger, l-au îngropat în cimitir, era considerat eroul Sângerului, nimeni nu știa nimic despre el. Era din Teleorman. Acum un an, nu curățase nimeni cimitirul, m-am dus cu soacră-mea și ea zice: ”uite, eroul Sângerului”. Avea crucea căzută. Zic: ”cum eroul Sângerului?”, păi, zice ”noi, când eram mai tineri, veneam aici și orele de istorie aici le țineam, mai ales de Ziua eroilor”. M-am ocupat să vedem cine era și i-am reparat mormântul”, povestește Todea Ispas.

Investiții în comuna Sânger în guvernarea PSD (2016-2019):)

– Valoarea totală: 5.845.924,00 lei.

– Modernizare drumuri comunale și străzi interioare în comuna Sânger; Valoarea investiției: 5.845.924,00 lei; Sursa de finanțare: PNDL 2.

(Material comandat de: PSD Mureș / Cod unic de autentificare AEP: 21200019 / Executat de Zi de Zi Events SRL prin www.zi-de-zi.ro)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE