Home / Stiri regionale / Primul centru integrat de transplant din România și din Sud – Estul Europei

Primul centru integrat de transplant din România și din Sud – Estul Europei

Potrivit www.agerpres.ro, un centru integrat de transplant, primul din România și din Europa de Sud – Est urmează să fie amenajat la Cluj – Napoca, printr-o investiție de aproximativ 90 de milioane de euro.

,, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a semnat miercuri, 18 noiembrie 2020, contractul de proiectare a uneia dintre cele mai importante investiţii medicale derulate vreodată în România: Centrul Integrat de Transplant de la Cluj. Semnarea contractului, în valoare de 15.600.000 lei fără TVA, a avut loc la finalul unor etape de negociere cu câştigătorul concursului internaţional de soluţii, asocierea dintre firmele de arhitectură “Pinearq S.L.P.” din Spania şi biroul de proiectare “Dico şi Ţigănaş” S.R.L.Valoarea totală a acestei investiţii medicale a fost estimată la circa 90 de milioane de euro, Consiliul Judeţean Cluj înaintând deja Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a acestui mega-proiect în lista celor care vor fi finanţate cu fonduri nerambursabile prin intermediul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă”, informează sursa menționată.

În urma negocierii contractului de proiectare, CJ Cluj a obținut și o scurtare a duratei de elaborare a documentațiilor, la 14 luni, restul de 46 de luni urmând a reprezenta perioada de acordare a asistenței tehnice.

Primul centru de transplant din țară va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant, și anume de cord, plămân, hepatic și renal.

,, Putem afirma, fără teama de a exagera, că este un moment cu adevărat istoric. Începe azi, efectiv, investiţia prin care vom poziţiona Clujul medical acolo unde îi este locul, pe harta extrem de puţinelor centre de transplant multiorgan din Europa. Centrul de la Cluj va fi unul al excelenţei atât în ceea ce priveşte chirurgia şi transplantul de organe cât şi în ceea ce priveşte cercetarea avansată în domeniu”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

A început construirea celei mai moderne școli speciale din țară

Potrivit paginii web www.agerpres.ro, în Cluj Napoca a început construirea celei mai moderne școli speciale …