Noi beneficii pentru întreprinderile din domeniul turismului afectate de pandemie Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

Noi beneficii pentru întreprinderile din domeniul turismului afectate de pandemie

Reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au transmis prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că la data de 4 decembrie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar întreprinderilor din domeniul turismului, structurilor de cazare, structurilor de alimentație și agenților de turism a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19.

Prin această ordonanță se stabilește o schemă de ajutor care să contribuie la supraviețuirea și relansarea acestui sector, prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici, precum și a locurilor de muncă generate de aceștia, deoarece se dorește împiedicarea efectului de domino economic care ar putea avea grave implicații la nivel național.

,,Analizând datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, s-au constatat următoarele: în privința structurilor de cazare, există o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%, iar cei mai afectați au fost marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,4%) și de cei mici (-36,8%); în privința structurilor de alimentație, există o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%, iar cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);

în privința agențiilor de turism, există o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%, iar cei mai afectați au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmați de cei mijlocii (-62,8%) și de cei mici (-51,6%)”, se menționează în comunicat.

Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub formă de granturi, pentru acoperirea parțială a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, suferită în anul 2020, față de anul 2019, în cuantum de 20%.

,,Schema se adresează activităților aferente codurilor CAEN 7911, 7912, 7990 (agenții de turism licențiate), CAEN  5510, 5520, 5530, 5590 (structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasficiate) și CAEN 5610, 5621, 5629, 5630 (structuri de alimentație), înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României”, mai informează sursa citată.

Pentru a fi eligibile, întreprinderile trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu fi primit un alt ajutor conform secțiunii 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene – Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19, sau dacă au primit, ajutorul primit însumat cu cel primit în baza prezentei scheme, nu depășește 800.000 de euro și o ultimă condiție este ca întreprinderile să nu se afle în insolvență la momentul înscrierii în cadrul schemei de ajutor de stat.

Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro/întreprindere, iar cifrele utilizate trebuie să fie brute, adică înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe. De asemenea, cursul de schimb euro – lei pentru calcularea plafonului maxim este cel al Băncii Naționale a României, valabil la data emiterii acordului de finanțare, iar bugetul schemei de ajutor este estimat la 500 de milioane de euro.

Prin intermediul acestei măsuri, vor primi ajutoare de stat un număr de 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 de structuri de cazare, 52.583 de structuri de alimentație și 5.460 de agenții de turism. Totodată, beneficiarii vor avea obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțarea pentru cel puțin 6 luni de la data semnării contractului, dacă prin lege nu se instituie restricții de natură a impune suspendarea ori întreruperea activității comerciale.

Contractul de finanțare va fi semnat cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar sumele vor fi plătite în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE