VIDEO: Tradiții pascale unice, la Ibănești Ibanesti
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 826 Vizualizări

VIDEO: Tradiții pascale unice, la Ibănești

Părintele paroh Genu Oprea slujește în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Ibănești de peste 20 de ani. În aceste zile ale Postului Mare ne-a primit cu căldură, prilej să ne împărtășească câteva din gândurile domniei sale legate de obiceiurile locului din perioada Paștelui.

Reporter: De când slujiți în biserica ortodoxă din Ibănești?

Pr. Genu Oprea: Slujesc în această monumentală biserică de la Ibănești de 22 de ani. În general, în această parohie, preoții care veneau aici stăteau o etapă lungă de timp, nu ca în alte parohii pentru că este o parohie pur românească așezată pe Valea Gurghiului.

Rep.: Ce are inedit această biserică din Ibănești?

Pr.G.O.: Biserica de aici din Ibănești este monumentală. În general, așa cum se știe din istorie, bisericile noastre erau construite din lemn. Și aici la Ibănești înainte de a se construi această biserică am avut biserică din lemn. În acest context, în anul 1898 s-a terminat de zidit această biserică. Este impresionantă, atât ca și dimensiuni, ca mărime, cât și ca stil arhitectonic. Este printre puținele biserici ortodoxe construite în stil neogotic, ceea ce reprezintă un fapt neobișnuit. În general lumea care vine aici întreabă: părinte, care e biserica ortodoxă, asta sau cea de lângă ea? Le răspund mereu că asta este biserica ortodoxă. Sigur, stilul acesteia diferă față de arhitectura tradițională ortodoxă, de aici și întrebările celor care poposesc în zonă. Iată, putem spune că este o biserică singulară cu acest stil arhitectonic pentru o biserică ortodoxă. Ce este important de reținut este faptul că aici, în localitatea Ibănești, dar și în Hodac, cele două biserici, ortodoxă și greco-catolică, sunt în aceiași curte. După cum spuneam, iată un alt fapt inedit întâlnit pe Valea Gurghiului cum nu se mai poate vedea în vreun alt sat. După cum spuneam, biserica a fost finalizată în anul 1998, construită din blocuri mari de piatră aduse de la munte. Între aceste blocuri de piatră se mai băga câte o cărămidă, dar singurul loc unde zidirea este făcută cu cărămidă este bolta, în rest totul este din blocuri de piatră. Biserica este impresionantă și prin dimensiune. Ea are 35 de metri lungime, de la altar și până la intrare, 16 metri lățime și o înălțime de 11 metri. A fost practic prima biserică de zid de aici de la Ibănești. În acele vremuri, vorbim de 1898, singura localitate era aici, apoi cu timpul s-au așezat oamenii în sus, pe vale, pe la Podul Runcului, apoi mai departe, și s-au construit și acolo biserici.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Ibănești

Rep.: Suntem în Postul Mare al Sfintelor Paști. Care sunt momentele importante ale acestei perioade premergătoare Învierii?

Pr.G.O.: Ne aflăm în Săptămâna Mare din care mai sunt câteva zile până la Măritul Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos. În această perioadă pretutindeni se fac denii. La noi în parohie, în biserica din Ibănești se fac denii joia seara, cum este Denia celor douăsprezece Evanghelii. Este o slujbă frumoasă în care se face o recapitulare în cele douăsprezece Evanghelii a evenimentelor care au dus la răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. Șirul acesta al deniilor din Săptămâna Mare se încheie în ziua de vineri când se face Denia Prohodului Domnului. Urmează apoi evenimentul extraordinar al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos când în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 12.00, se oficiază Slujba Învierii.

Rep.: Ce obiceiuri se păstrează în aceste locuri legate de sărbătoarea Paștelor?

Pr.G.O.: Un fapt deosebit ce are loc în parohia noastră este acela că paștele nu se dau în Duminica Învierii. Este o tradiție păstrată la noi, aici fiind singura biserică din zonă după cum am mai spus. Oamenii veneau de la kilometri depărtare la biserică după paști, lucru care îl făceau în ziua de sâmbătă, înainte de Slujba Învierii tocmai în ideea de a avea acasă paște în Duminica Paștelui. De aceea, la noi aceste paște se dau întotdeauna începând de sâmbătă dimineața de pe la ora 9.00 până către seară până când vine ultimul creștin care să-și ducă paștele acasă.

Rep.: Un gând pentru credincioși cu ocazia acestei mari sărbători a Învierii

Pr.G.O.: Tuturor creștinilor le doresc să-și petreacă Paștele, această Sărbătoare luminată, în pace, împreună cu familiile lor. Se știe faptul că de sărbători, de Paște, de Crăciun, familiile se adună toate la un loc. Tuturor le doresc Sărbători Fericite și Hristos a înviat!

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE