”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean” Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1243 Vizualizări

”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean”

Asociația Educație pentru Europa organizează, în perioada 5-6 octombrie, în incinta Restaurantului Orobianco din Târgu Mureș, o serie de acțiuni de promovare a obiceiurilor şi produselor culinare tradiţionale și a vinurilor autohtone, intitulate ”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean”.

Conferință și degustări de produse

Accesul la acțiuni se face pe bază de invitație, iar programul zilei de marți, 5 octombrie, va începe la ora 17.30, cu o conferință care are ca temă “Alimentație sănătoasă și nutriție”. După conferință, de la ora 19.15, va avea loc o degustare de produse tradiționale, moment care va fi urmat de de discuții libere între producători și studenți.

Miercuri, 6 octombrie, în aceeași locație, între orele 18.00 – 21.00 va avea loc o degustare de mâncăruri gătite după rețete tradiționale mureșene, dar și o degustare de vin. Mâncarea tradițională servită va fi gătită în bucătăria Restaurantului Orobianco, iar vinurile degustate provin de la crame locale. La eveniment vor fi invitate 100 de persoane provenind din mediul universitar, profesori și studenți, oficialități locale și reprezentanți ai mediului de afaceri local, iar cu aceeași ocazie va fi distribuită și o broșură intitulată “Tradiții culinare mureșene”.

Arta culinară, posibilă carte de vizită

Acțiunile organizate sub egida ”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean” promovează obiceiurile, produsele culinare tradiționale și rețetele specifice județului Mureș, dar și vinurile mureșene în rândul populației județului.

”Prin aceste acțiuni ne propunem să facem un pas, mic, înspre ceea ce înseamnă stabilirea identității culinare locale și microlocale”, a declarat Marius Morar, manager de proiect.

Potrivit acestuia, activitățile vizate de eveniment constă în implementarea și promovarea ideii de produse tradiționale din județul Mureș și de mâncare specifică zonei, prezentarea și popularizarea principalelor rețete din zonele tradiționale ale județului Mureș – Câmpia mureșeană, Valea Nirajului și Sovata, Valea Mureșului Superior, Valea Gurghiului și a vinurilor locale produse în crame specializate, dar și manufacturiate de către mici producători locali, realizarea unei broșuri destinată produselor tradiționale și vinurilor din Județul Mureș, prezentarea și popularizarea principalelor vinuri produse în județul Mureș și a cramelor ce le produc prin realizarea unei expoziții și degustare și discuții libere, prezentări de produse gastronomice din Mureș și de vinuri cu participarea unor cunoscuți oenologi mureșeni și din România.

”Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală”, a subliniat Marius Morar, care a precizat că scopul evenimentului este promovarea produselor locale și a rețetelor tradiționale din județul Mureș și educarea publicului cu privire la importanța culturală deosebită a acestor valori.

”Avem produse tradiționale românești recunoscute european, Telemeaua de Ibănești, avem manufactură de brânză la Cund unde laptele vacilor locale se transformă în brânzeturi maturate, avem centrul de produse tradiționale de la Saschiz și multe alte produse locale care au nevoie să fie cunoscute în primul rând de către comunitatea locală. Avem slănină de Bogata, avem ciorbă de struguri de la Băgaciu, avem lichiu cu varză de la Viișoara, avem și sarmale cu uruială de la Băla și multe alte rețete cu miel, crap sau prăjituri. Avem vin – Villa Vinea – Liliac – vinuri de pe Târnave de la Bălăușeri și de la Prescon, de Călimănești – Petry, vinuri care câștigă medalii la concursuri naționale și internaționale, dar care nu sunt îndeajuns de cunoscute de către comunitatea autohtonă”, a explicat managerul de proiect.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE