Personalitatea savantului George Emil Palade omagiată la Muzeul UMFST Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 488 Vizualizări

Personalitatea savantului George Emil Palade omagiată la Muzeul UMFST

În contextul celebrării a 109 ani de la nașterea părintelui spiritual al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș, George Emil Palade, Muzeul Universității lansează invitația de a vizita expoziția permanentă dedicată ilustrului savant, a anunțat vineri, 19 noiembrie, Biroul de presă al Universității.

”Aceasta cuprinde copiile autorizate ale diplomei, medaliei de acordare a Premiului Nobel, distincție primită în 1974 și replica tezei „Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie și fiziologie comparată”, ce îi conferă titlul de doctor în medicină, în anul 1940. Ghizii noștri vă vor prezenta cele mai importante detalii din viața savatului și descoperirile acestuia, pentru a marca genialitatea și personalitatea științifică de o inestimabilă valoare, care au schimbat istoria lumii, atingând performanțe remarcabile în domeniul medicinei”, a informat vineri, 19 noiembrie, Blogul UMFST.

Muzeul este amenajat în incinta Cetății Medievale din Târgu Mureș, Bulevardul Cetății, Clădirea Manutanței, etaj 1, și este deschis publicului în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 12.00 – 16.00. 

”Einstein al biologiei celulare”

În aceeași zi, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, a publicat, pe pagina sa Facebook, un text omagial dedicat memoriei savantului George Emil Palade, pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

”Astăzi, 19 noiembrie, se împlinesc 109 ani de la nașterea omului de știință George Emil Palade, medic, specialist în domeniul biologiei celulare, primul român laureat al Premiului Nobel.

George Emil Palade s-a născut la Iași, în 1912 și a trăit în România aproximativ o treime din viață, după care s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Cunoscut drept un „Romanian-born American cell biologist”, Palade nu a renunțat niciodată la cetățenia română și a revenit de mai multe ori în țara natală, de care va rămâne legat pe veci. Ultima lui dorință a fost ca după moarte, trupul să îi fie incinerat și jumătate din cenușă să fie împrăștiată la Aspen, în Colorado, iar cealaltă jumătate în Masivul Bucegi.

În anul 1974 a primit medalia Nobel pentru Medicină și Fiziologie. Premiul a fost acordat pentru descoperirile privind organizarea structurală și funcțională a celulei, în special pentru descoperirea ribozomilor și a rolului acestora. Un fapt poate mai puțin cunoscut este că George Emil Palade a primit prestigioasa distincție pe scena Academiei din Stockholm, pe care s-a aflat tot atunci și romancierul anticomunist Alexandr Soljenițîn, care nu putut s-o ridice personal în 1970.

În amintirea celor care l-au cunoscut personal, George Emil Palade s-a remarcat ca student excepțional, clinician talentat și un genial cercetător. Un bărbat înalt, șarmant, reținut și colocvial în același timp. Pentru Günter Blobel, laureat al Premiului Nobel și elev al lui George Emil Palade, mentorul său „a fost pentru biologia celulară ceea ce Einstein a fost pentru fizică“. O descriere cel puțin la fel de frumoasă, dar profund îndreptățită aparține profesorului dr. Laurențiu M. Popescu: „Galilei a desenat harta cerurilor şi Palade harta celulei.“

George Emil Palade și-a început cariera în România, s-a desăvârșit ca om de știință în Statele Unite ale Americi și a colaborat îndeaproape cu cercetători de alte naționalități. Descoperirile sale au devenit un bun al patrimoniului științific universal. În semn de apreciere pentru contribuția pe care George Emil Palade a adus-o cercetării medicale și pentru a evidenția deschiderea către lumea academică internațională, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș a ales să poarte cu mândrie numele „George Emil Palade” și să-i onoreze prestigiul.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE