FOTO: Distinși cu Fibula de Suseni. Recunoaștere pentru trei dascăli mureșeni inovatori (Am revenit :).) Administrație
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1620 Vizualizări

FOTO: Distinși cu Fibula de Suseni. Recunoaștere pentru trei dascăli mureșeni inovatori (Am revenit :).)

Într-un cadru restrâns, date fiind condițiile pandemice, trei dascăli creativi, considerați modele în educație, au primit ieri, de Ziua Națională a României, cea mai înaltă distincție a județului Mureș – Fibula de la Suseni, acordată de Instituția Prefectului – jud. Mureș. Cei mai buni dintre cei buni sunt: Emanuela Patrichi – Școala Gimnazială Dacia din Târgu Mureș, Camelia Greab – Școala Profesională Band, și Albert Zoltán – Școala Gimnazială Cristești. Cei trei dascăli de excepție, cum i-au numit invitații care le-au construit Laudatio, au fost onorați cu Diploma de Excelență, distincția Fibula de Suseni și un buchet de flori din partea prefectului Mara Togănel.

Cu emoție, actorul Teatrului Național Târgu Mureș Costin Gavază a deschis ceremonia desfășurată pe scena din Sala Mare a Palatului Culturii, continuată prin cântul Dianei Marin, elevă a Colegiului Național “Unirea” din Târgu Mureș, care a oficializat evenimentul prin interpretarea Imnului de Stat al României.

Li s-a adresat apoi celor prezenți prefectul jud. Mureș, Mara Togănel care a explicat motivația din spatele acordării anul acesta a distincției Fibula de la Suseni unor dascăli.

“Dacă tema și distincțiile anului trecut au fost întoarse și oferite cadrelor medicale, iată că anul acesta am considerat că dorim să ne arătăm recunoștința către cei care, în egală măsură ca medicii, au fost și sunt în linia întâi în actul pe care îl desfășoară zi de zi și în profesionalismul cu care înțeleg să se manifeste. Am încercat să căutăm în acest an personalități și dascăli care au făcut altceva în această perioadă dificilă, care au trecut dincolo de fișa postului și au înțeles că în momente dificile este nevoie să ne adaptăm și este nevoie să ne implicăm cu sufletul înainte de orice ca să reușim să îi facem pe elevi să treacă cu mai multă ușurință peste dificultățile vremii.

În spatele celor trei personalități onorate astăzi cu distincția Fibula de la Suseni se află, de fapt, toți dascălii mureșeni cărora noi le adresăm mulțumiri, cărora le transmitem recunoștința și respectul nostru și pe care îi rugăm să aibă grijă de prezent, pentru că nu există un viitor bun fără a avea grijă de prezent”, a fost mesajul prefectului.

Costin Gavază a dat apoi citire Ordinului Prefectului Nr. 428 din 24 noiembrie 2021, potrivit căruia: “Se conferă Diploma de Excelență și distincția Fibula de la Suseni în semn de înaltă prețuire pentru activitatea derulată în perioada pandemică, pentru dedicarea față de elevii mureșeni și modul inovativ de abordare a procesului educațional următorilor reprezentanți ai sistemului de învățământ din județul Mureș: doamnei Emanuela Ioana Patrichi, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Dacia din Târgu Mureș, doamnei Camelia Greab, profesor pentru învățământ primar la Școala Profesională Band și domnului Albert Zoltán, profesor pentru învățământ gimnazial la Școala Gimnazială Cristești”.

Profesorul “Merito”. Emanuela Patrichi

Emanuela Patrichi s-a mai regăsit în paginile Zi de Zi, atunci când a fost laureată cu Premiul Merito. De această dată, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Mureș, Sabin Gavril Pășcan a rostit Laudatio pentru colega sa.

Emanuela Patrichi este absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității Petru Maior, doctor în filologie, laureată cu distincția Merito alături de alți 11 dascăli din țară, în cadrul proiectului Merito, dezvoltat și susținut de Romanian Business Leaders.

“Creativitatea, implicarea, deschiderea spre metode inovative de predare sunt caracteristici ale unei susținute activități didactice, pedagogice și științifice. A urmat cursuri Waldorf pentru a cunoaște alternativele de predare – învățare, a fost voluntar în diferite școli și instituții din Statele Unite ale Americii și din Franța, aducând o viziune nouă asupra educației și punând în practică noi experiențe de învățare. Creator de resurse educaționale deschise în cadrul proiectului CRED al Ministerului Educației, doamna Emanuela Patrichi a contribuit în acest fel la crearea unui portofoliu ce conține materiale înregistrate care pot fi folosite la clasă de către profesori și accesate de către elevi. De asemenea, a dezvoltat proiecte personale sau în parteneriat cu proiectul Merito, case ale corpului didactic și inspectorate școlare, dovedind o dorință permanentă de autodepășire, de implicare. O componentă importantă a profesiei de dascăl este cea a comunicării, doamna profesor a ținut să împărtășească din experiențele dânsei, să le valorizeze, fiind formator de opinie, dar și exemplu de bune practici. De aceea, a luat inițiativa realizării unui blog, blogul EmalaScoala.ro, reușind să adune o comunitate de peste 7.000 de membri, în jurul acestui blog și a activității sale”, a spus Sabin Gavril Pășcan.

După ce i-a fost înmânată distincția, Emanuela Patrichi a mulțumit, spunând: “Este o mare onoare pentru mine să primesc această distincție chiar din partea dvs. și este o mare onoare pentru că se întâmplă tocmai astăzi, de Ziua României”.

Creativitate în mediul rural. Camelia Greab

Târgumureșeanca Camelia Greab a absolvit Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu”, profilul învățător-educator, Facultatea de Psihologie din cadrul Universității “Spiru Haret” din București și masteratul de sociologie – specializarea Managementul organizațional și resurse umane, este învățător din 1997 la Școala Profesională Band, a promovat examenul de definitivat doi ani mai târziu, iar din 2013 deține gradul I în învățământ.

Camelia Mateș, inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul IȘJ Mureș, a rostit Laudatio pentru Camelia Greab.

“Lucrând la o școală în mediul rural, cu elevi de diferite etnii – români, maghiari, rromi, a fost plăcut surprinsă de implicarea elevilor și a părinților pe care a știut să îi atragă și să îi motiveze în desfășurarea procesului instructiv-educativ. Aspectul inedit a fost inovarea, adică libertatea de a experimenta în actul de predare-învățare, flexibilitatea și, nu în ultimul rând, gama variată de instrumente de lucru. Astfel, a reușit să învețe și să progreseze împreună cu elevii ei cărora le-a format deprinderi de a munci independent, de a cerceta și de a experimenta singuri. Tot acest context a însemnat timp îndelungat de pregătire, devotament și un mare efort de coordonare a activității de învățare. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim dragostea pentru copii pe care doamna profesoară a oferit-o din belșugul sufletului ei și care este un indiciu hotărâtor că educatorul este liber și că poate oferi aceeași dorință de libertate și de putere de a evolua și copilului”, a spus Camelia Mateș.

Camelia Greab a spus, în discursul său de mulțumire, următoarele: “În primul rând vreau să îmi aduc recunoștința pentru oamenii minunați care au făcut posibilă participarea mea la acest eveniment. Sunt onorată să primesc această distincție într-o zi de sărbătoare atât de mare și mă gândesc la o dublă valență a sentimentelor care înglobează atât mândria de a fi româncă, cât și mândria că îmi desfășor activitatea într-o școală din mediul rural. Meritul acestei distincții îl au atât elevii, cât și părinții care au fost în permanență alături de mine și care au reușit să mă sprijine pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ în condiții optime în perioada online”.

Spirit practic și anticipativ. Albert Zoltán

Cu patru repere în carieră și în viață – muncă, seriozitate, disciplină și dăruire, Albert Zoltán a studiat întreaga viață. A absolvit Liceul Forestier Sovata, Universitatea Ecologică Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș, un curs postuniversitar la Facultatea de Geografie-Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Geologie-Biologie și Studii Academice de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – calificarea în informatică aplicată și programare și o serie de alte specializări. A urcat consecvent și etapă cu etapă de la pedagog școlar, profesor suplinitor și titular la Liceul de Construcții, Liceul Sportiv, ambele din Târgu Mureș, Școala Generală din Sântioana de Mureș și Școala Generală din Pănet până la funcția de director coordonator la Școala Generală din Cristești, grad didactic I, funcție pe care o ocupă din 2004.

Laudatio pentru directorul școlii din Cristești a fost citit de Illés Ildikó, inspector școlar general adjunct din cadrul IȘJ Mureș.

“Albert Zoltán, în această perioadă a pandemiei, a dovedit o intervenție inovativă, spirit practic și anticipativ. A anticipat digitalizarea învățământului pe timp de criză, sprijinind derularea în școală a unor cursuri pentru aplicații Google în sfera educației în 2017. Profesorii au fost pregătiți astfel pentru învățământul online în timp util, a activat platforma educațională AdServio, a asigurat procesului instructiv-educativ echipamente IT și softuri educaționale. Profitând de faptul că elevii au rămas acasă pentru o perioadă de timp, profesorul Albert Zoltán și-a canalizat energia către atingerea marelui său obiectiv: extinderea Școlii Gimnaziale Cristești 2021. Noua clădire și dotările au fost astfel finanțate din fonduri nerambursabile, proiectul fiind demarat în anul 2020. Sălile de clasă sunt acum dotate cu table magnetice, table inteligente, materiale didactice variate, sunt amenajate laboratoare de fizică-chimie și cabinete de limbi moderne, elevii au primit tablete, iar profesorii laptopuri. Bun strateg, Albert Zoltán optează pentru atragerea copiilor la grădiniță și la școala din comună, a finalizat astfel un alt obiectiv important: construirea Grădiniței cu Program Prelungit Cristești în 2019”, a rostit aceasta.

“Distincția care mi-a fost oferită azi este neașteptată, foarte plăcută. Această nominalizare nu aș fi dobândit-o fără sprijinul colegilor de breaslă și a colaboratorilor mei. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și au înțeles că dezvoltarea învățământului mureșean este prioritară. Mă onorează această distincție și îmi întărește credința în misiunea mea profesională pe care o voi continu – cea de manager de școală și de dascăl”, a spus Álbert Zoltán, printre altele, în mesajul său.

Felicitări din partea oficialităților

Printre puținii care au ținut în mâini originalul obiectului de podoabă Fibula de la Suseni, datat de la finalul Epocii Bronzului, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, prezent la ceremonie, i-a felicitat pe laureați, spunând: “Prin munca dvs. de zi cu zi, ați demonstrat că știți să vă faceți meseria și să dați dovadă de răbdare și înțelegere față de elevi, iar prin căldura dvs. ați “spart” ecranul ajungând la sufletele și mințile copiilor”.

În același ton, Kovács Levente, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș a completat: “Vă mulțumesc pentru că ați înțeles că vocația pe care o aveți de a preda copiilor nu poate fi îngrădită sau limitată nici de o boală precum cea cu care ne confruntăm încă din luna martie a anului trecut. Vă mulțumesc pentru că ați făcut și faceți tot ceea ce vă stă în putință pentru a asigura un învățământ de calitate elevilor dvs. Vă mulțumesc pentru că prin implicarea dvs., prin devotamentul de care dați dovadă demonstrați tuturor că atunci când există voință, există și putință. Prin intermediul dvs. doresc, de asemenea, să le mulțumesc tuturor profesorilor din județul Mureș care au înțeles cât de importantă este munca lor în ciuda greutăților cu care s-au confruntat în ultima perioadă”.

Felicitări dascălilor laureați și din partea redacției Zi de Zi!

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE