Vinuri românești de excepție: ce să nu ratezi Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 312 Vizualizări

Vinuri românești de excepție: ce să nu ratezi

Situată la 45 de grade latitudine, cu veri însorite și ierni reci, peisaje naturale uluitoare, care cuprind vârfuri muntoase, văi luxuriante, lacuri glaciare, râuri, vulcani noroioși, saline și țărmurile Mării Negre, România este locul perfect pentru cultivarea viței de vie. De fapt, România este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume și în topul producătorilor din Europa, după țări precum Italia, Franța, Spania și Germania.

Poziția geografică, clima temperat-continentală, verile calde și iernile reci, expunerea la soare, istoria și tradiția sunt argumente solide pentru producerea de vinuri românești de calitate superioară cu denumire de origine controlată (DOC). Iar calitatea lor se reflectă evident în multitudinea de stiluri, soiuri de struguri și arome, în România cultivându-se atât soiuri naționale de struguri, cât și soiuri internaționale, așa că diversitatea vinurilor obținute este largă.

Pregătești o cină specială și nu știi ce vin să alegi? Iată câteva recomandări de vinuri românești de excepție pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață.

Crama Recaş, Solo Quinta (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon)

Regiune viticolă ce datează din perioada ocupației romane a Banatului, Crama Recaș este într-o zonă învăluită în mistere și legende. Unul dintre ele menționează chiar că acesta a fost locul de naștere al lui Bacchus. Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece aici, la Crama Recaș, a fost creat unul dintre cele mai de succes tipuri de vin alb din România.

Solo Quinta este un ansamblu de cinci elemente, unul dintre ele este un soi roșu realizat în stil de vin alb. Un soi de struguri care se schimbă în fiecare an.

În pahar, vinul are o culoare galben auriu deschis și apoi devine memorabil încă de la primul nas cu arome florale foarte intense, în special floare de soc și salcâm.

Vinul este corpolent și are un echilibru excelent, cu o aciditate ridicată și paletă aromatică complexă în care identificăm caise, piersici și gutui. Solo Quinta de la Crama Recaș are un postgust foarte lung, cu note finale persistente de vanilie, mango și miez de caise. Servit la o temperatură de 8-10°C (46-50°F) vinul de la Crama Recaș poate fi combinat perfect cu salate, paste în sos alb sau curcan la grătar cu legume.

Vine in Flames, Budureasca

De la crama de câteva sute de hectare a Budureasca care a fost înființată în 2006 în Dealu Mare, acest vine este 100% Fetească Regalā.  Este un vin alb cu nas floral și fructat, cu o margine de cornichon. Un gust plin de corp, fructe suculente coapte cu un miez mineral – aproape în stil Vermentino.. Aciditate destul de mare, de 6,2 g/l, dar îl menține proaspăt și plină de viață.

Vinarte, Nedeea (Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani and Novac)

Nedeea este probabil primul ansamblu roșu format din trei soiuri românești diferite: Fetească Neagră , Negru de Drăgășani și Novac. Astfel, ai trei soiuri de struguri cu trei game de aromă diferite.

Toate concentrate într-un vin care are o culoare roșu rubiniu deschis cu reflexe violete și un buchet fructat în care găsim prune uscate, cireșe negre și mure. La gust, vinul are o textură foarte catifelată, corp mediu și taninuri rotunde.

Postgustul este mediu spre lung, iar vinul are nevoie de cel puțin 30 de minute petrecute în decantor pentru a-și arăta notele de condimente uscate și ciocolată neagră. Consumat la o temperatură de 16-18°C, poate fi o alegere foarte inspirată în compania unei tocane de căprioară cu mămăligă, vițel la cuptor cu tortilla și sos de vin roșu sau cu celebra brânză locală de Năsal.

SERVE, Cuvée Guy de Poix, Fetească Neagră

Povestea cramei SERVE coincide cu povestea renașterii industriei vinului din România după perioada comunistă, dar și cu renașterea celui mai cunoscut soi românesc: Fetească Neagră.

Mai exact, povestea începe cu tânărul conte corse Guy de Poix care, fascinat de descrierea lui Hugh Johnson din „Atlasul mondial al vinului” despre România ca țară producătoare de vin, decide că este timpul pentru o nouă provocare. Motiv pentru care, în 1994, a fondat la Ceptura prima cramă privată din România post-comunistă.

Vinul Cuvée Guy de Poix este un omagiu adus memoriei creatorului cramei SERVE, obținut doar din struguri Fetească Neagră și creat doar în recolte de excepție. Și care, potrivit creatorilor săi, are un potențial de îmbătrânire de cel puțin 10 ani.

Vinul are de la început o culoare roșu rubiniu intens, cu un nas plin de note de prune și fructe negre bine uscate. La gust, vinul are o structură puternică, elegantă, cu arome foarte plăcute de stafide, vanilie și piper negru. Finalul este lung, maiestuos, cu note aproape nesfârșite de afine și ciocolată cu lapte.

Fiind învechit în butoaie de stejar, se recomandă aerisirea în decantor pentru o perioadă de cel puțin o oră înainte de consum. Servit la o temperatură de 16-18°C, vinul se poate asorta foarte bine cu iepure în sos de vin roșu, vițel cu sos de ardei verde sau deserturi de ciocolată neagră.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE