INTERVIU. Realizări importante în Beica de Jos Interviu
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 794 Vizualizări

INTERVIU. Realizări importante în Beica de Jos

Primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, a oferit un interviu cotidianului Zi de Zi în care a expus informații cu privire la proiectele depuse în ceea ce privește obținerea de finanțări prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Totodată, Maria Moldovan a informat în legătură cu principalele trei realizări recente bifate în comuna Beica de Jos: modernizarea și dotarea Căminului Cultural, construirea Dispensarului medical uman și asfaltarea străzilor de interes public.

Mai mult decât atât, primarul comunei Beica de Jos a explicat cum a reușit să gestioneze pandemia de COVID-19 la nivelul localității și a menționat care au fost principalele măsuri luate în vederea prevenirii și răspândirii virusului.

Reporter: Vă rog să enumerați proiectele depuse recent în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Maria Moldovan: Cererea de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” depusă de către comuna Beica de Jos a cuprins proiectul ”Extindere rețea de apă potabilă și canalizare menajeră în comuna Beica de Jos, județul Mureș”.

Rep.: Vă rog să prezentați valoarea proiectului, precum și cuantumul cofinanțărilor asigurate de către instituția dumneavoastră.

M.M.: Valoarea totală a obiectivului de investiție sus menționat este de 41.161.789 de lei din care valoarea finanțată de la bugetul local va fi de 859.418 de lei.

Rep.: La aproximativ un an de la depunerea jurământului de primar, vă rog să prezentați care au fost principalele trei realizări ale instituției pe care o conduceți.

M.M.: Principalele realizări în ultimul an în comuna Beica de Jos au fost următoarele: finalizarea obiectivului de investiție ”Modernizarea și dotarea Căminului Cultural din satul Șerbeni, comuna Beica de Jos, județul Mureș”, cu finanțare de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și cofinanțare din bugetul local, finalizarea obiectivului de investiție ”Construire Dispensar medical uman în Beica de Jos, județul Mureș”, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și cofinanțare din bugetul local, continuarea obiectivului de investiție ”Asfalatare străzi de interes public în Beica de Jos, Nadășa, Beica de Sus, Șerbeni și drumuri comunale DC14 Beica de Jos – Habic, DC 10 Căcuciu – Sânmihai de Pădure, județul Mureș”, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și cofinanțare din bugetul local.

Rep.: Cum ați gestionat pandemia de COVID-19 la nivelul localității dumneavoastră? Care au fost principalele măsuri luate în acest sens?

M.M.: Cu privire la gestionarea pandemiei de COVD-19 în comuna Beica de Jos s-au luat măsuri de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se aflau în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Cheltuieli efectuate din bugetul local în perioada stării de urgență în anul 2020 au fost în suma totală de 35.163 de lei, din care 12.483 de lei cheltuili pentru hrană pentru persoanele vulnerabile care se aflau în izolare la domiciliu, 8.830 de lei cheltuieli cu soluții dezinfectante atât pentru persoane cât și pentru dezinfectarea străzilor din comună, 1.032 de lei cheltuieli pentru medicamente pentru persoane vulnerabile care se aflau în izolare la domiciliu, 2.580 de lei cheltuieli cu înmormântarea unei persoane vulnerabile decedată din cauza COVID-19, transport de la Târgu Mureș la Beica de Jos și cheltuieli cu sicriul.

Nemulțumirea noastră este că, conform promisiunilor făcute la începutul pandemiei de către autoritățile superioare, prin care s-a promis decontarea cheltuielilor efectuate de către unitățile administrativ-teritoriale, acest lucru nu s-a făcut, din totalul de 35.163 de lei cheltuiți din bugetul local s-a decontat de către Direcția de Sănătate Publică Mureș suma de 1.800 de lei, deci 5% din totalul cheltuit.

Rep.: Care a fost bugetul instituției dumneavoastră pe anul 2021 și în ce măsură acest buget a reușit să acopere necesitățile?

M.M.: Prevederile bugetare pe anul 2021 sunt în valoare de 5.533.000 de lei, iar încasările realizate sunt doar de 61%. Din lipsă de fonduri s-au efectuat doar cheltuielile strict necesare.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE