Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / SUA condamnă „anexările frauduloase”

SUA condamnă „anexările frauduloase”

Distribuie

SUA au anunţat că impun noi şi „severe” sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările „frauduloase” de teritorii în Ucraina.
„SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părţi din teritorii în Ucraina”, a afirmat preşedintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o „violare a dreptului internaţional care încalcă Carta Naţiunilor Unite”.
Preşedintele american a mai asigurat că SUA „vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâştiga controlul asupra teritoriului său”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anexarea a patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia a criticat Occidentul şi a cerut Kievului să depună armele.
Într-un avertisment sever, SUA au anunţat de asemenea că vor sancţiona – în acord cu ţările din G7 – „orice ţară, individ sau entitate” care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuşi „ilegal” teritorii în Ucraina.
„Emitem de asemenea un avertisment clar susţinut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau ţară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina”, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat.

Reacția UE

Liderii celor 27 de state membre ale UE au ”respins” şi „condamnat” „anexarea ilegală” de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o declaraţie, în care acuză Moscova că pune „în pericol securitatea mondială”.
„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată ‘referendumurile’ ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală”, se afirmă în declaraţia liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar.
„Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă Cei 27.
„Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menţionează în declaraţia dată publicităţii cu puţin timp înainte ca actele de anexare să fie semnate de preşedintele rus Vladimir Putin.
UE denunţă de asemenea subminarea deliberată a ordinii internaţionale şi punerea în pericol a securităţii globale, conform aceluiaşi text, în care se afirmă că UE va înăspri sancţiunile pentru a creşte presiunea asupra Moscovei.
„Ne vom consolida măsurile restrictive pentru contracararea acţiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori şi mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune”, se mai spune în declaraţie.
Liderii UE reafirmă „dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său şi pentru a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional”.
UE va continua să ofere Ucrainei „un sprijin economic, militar, social şi financiar solid atât timp cât va fi necesar”, insista Cei 27 în declaraţia lor. 

Consiliului Europei „condamnă ferm decizia Federaţiei Ruse”

Totodată, liderii Consiliului Europei, organizaţie garantă a drepturilor omului pe continent la care Rusia nu mai este afiliată, au condamnat „anexarea ilegală a teritoriilor ocupate în Ucraina” de către Moscova.
„Consiliul Europei condamnă ferm decizia Federaţiei Ruse de a proceda la anexarea ilegală a teritoriilor pe care le ocupă în prezent în Ucraina”, au declarat într-un comunicat comun preşedintele Comitetului de miniştri al Consiliului, Simon Coveney, secretarul general al organizaţiei europene, Marija Pejcinovic Buric, precum şi preşedintele Adunării Parlamentare (APCE), Tiny Kox.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze prin videoconferinţă APCE în cursul sesiunii viitoare a acesteia, preconizată să aibă loc în 10-14 octombrie, a anunţat într-un comunicat instituţia.
„Schimbarea forţată a frontierelor internaţionale în detrimentul unui alt stat suveran şi aşa-zisele ‘referendumuri’ care au precedat-o constituie o gravă încălcare a dreptului internaţional şi nu pot fi recunoscute”, se menţionează în document.
„În calitate de putere ocupantă, Rusia continuă să-şi asume întreaga responsabilitate pentru respectarea drepturilor omului în teritoriile vizate, precum şi în Crimeea ocupată”, apreciază semnatarii.
(www.agerpres.ro)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Fondatorul grupului Wagner îl laudă pe Zelenski

Distribuie Fondatorul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, …