Home / Business / Instalațiile de pe platforma Azomureș pregătite pentru repornire

Instalațiile de pe platforma Azomureș pregătite pentru repornire

Distribuie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, în urmă cu câteva zile, în cadrul conferinţei regionale ”Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027” de la Târgu Mureş, că oprirea producţiei de îngrăşăminte chimice de către Combinatul Azomureş a afectat fermierii români şi că aşteaptă foarte mult momentul reluării producţiei.
„Eu sunt beneficiarul reluării activităţii, nu este în portofoliul Ministerului Agriculturii, însă sigur că aştept foarte mult acest moment al declanşării activităţii concrete la Azomureş, în aşa fel încât fermierii români să beneficieze de îngrăşăminte. (…) Trebuie să înţelegem că îngrăşămintele sunt factori de producţie, dacă nu le ai şi nu le ai nici la timp, evident că producţia nu poate fi stimulată. În absenţa acestor elemente pe care le ia planta şi pe care le foloseşte şi apoi le găseşti în rezultatul de producţie, categoric, da, această oprire de a activităţii a afectat fermierii români. I-a afectat pentru că nu au găsit, n-au găsit rapid alternativa, i-a afectat pentru că e mai scump, i-a afectat pentru că îngrăşămintele au ajuns târziu. Aici trebuie să fie foarte bine înţeles, în agricultură nu trebuie să pierzi niciun moment. Dacă astăzi planta îţi cere îngrăşăminte, trebuie să le dai astăzi, că mâine s-ar putea să le dai degeaba”, a declarat ministrul Petre Daea.
Purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a declarat, joi, că producţia de îngrăşăminte este complet oprită, dar că instalaţiile de pe platformă sunt pregătite pentru repornire dacă contextul economic pe piaţa gazelor şi a îngrăşămintelor redevine favorabil.
Ovidiu Maior a arătat că anul trecut cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a funcţionat două luni, după ce, la mijlocul lunii decembrie 2021, a decis oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.
Reprezentantul Azomureş a precizat că pe platformă există activitate, date fiind investiţiile în modernizarea unor instalaţii şi echipamente.
Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

(www.agerpres.ro)


De asemenea, verificati

Școala Gimnazială “Friedrich Schiller” intră în reabilitare!

Distribuie Primarul Soós Zoltan a semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare, consolidare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.