<strong>FOTO: Grădinița cu Program Prelungit Deda, loc minunat cu oameni devotați educației</strong> Deda
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 346 Vizualizări

FOTO: Grădinița cu Program Prelungit Deda, loc minunat cu oameni devotați educației

Grija pentru educarea tinerelor generații a fost mereu o prioritate la nivelul comunei Deda. O dovadă în acest sens o constituie Grădinița cu Program Prelungit Deda, investiție realizată în urmă cu trei ani a cărei valoare se ridică la suma de 600.000 de euro.

„Este extrem de important ca această zonă a Văii Mureșului Superior să beneficieze de o astfel de unitate de învățământ, extrem de bine pusă la punct și cu cadre didactice calificate și devotate în același timp. Ne bucurăm de această grădiniță, de faptul că am reușit să atragem mulți copii să opteze pentru servicile ei. Dacă la început a deservit copiii din comunitatea noastră, în prezent de serviciile ei beneficiază copii și din alte comune ale Văii Mureșului Superior, lucru care nu face decât să ne bucure. Calitatea actului educativ, calitatea serviciilor de care dăm dovadă, seriozitatea, punctualitatea ne-au făcut să mai facem din toamnă încă o grupă, respectiv Grupa Bebe. Inițial au fost doar trei grupe, iar din toamnă am mărit zestrea grădiniței cu încă o grupă”, a declarat Liliana Covrig, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Vasile Netea”, coordonatorul Grădiniței cu Program Prelungit Deda.

Loc minunat cu oameni devotați

Am trecut pragul grădiniței în aceste zile, și am descoperit un loc minunat, cu oameni devotați care își dau toată silința să-i facă pe copii, respectiv cele patru grupe de preșcolari, să se simtă ca acasă. Ghid ne-a fost Livia Lirca, administrator de patrimoniu, cea care se ocupă de bunul mers administrativ al grădiniței.

Livia Lirca

„Această grădiniță s-a înființat în urma unui proiect european care a fost susținut de către doamna primar Lucreția Cadar. Are o funcționalitate deja de 3 ani, deja a scos o generație de preșcolari. Unul dintre lucrurile frumoase pe care această grădiniță a reușit să le facă în ultimii trei ani este acela că a crescut numărul de copii, la fel și în ce privește personalul angajat. S-a început undeva într-o medie de un post pe bucătărie, chiar cu jumătate de normă, prezența fiind puțin mai scăzută la momentul începerii activități. În prezent suntem trei – patru grupe cu un efectiv înscris la începutul anului de 72 de copii. Astăzi avem patru grupe cu prezență de 59 de copii. Este o grădiniță foarte frumoasă și foarte bine dotată. Avem o bucătărie profesională cu foarte mult spațiu, la fel și în ce privește sala de mese, extrem de spațioasă și foarte bine pusă la punct. Curtea, care crează spațiul de joacă este foarte bine dotată cu tobogane, cu balansoare, cu tot ceea ce este necesar, plus spațiul verde, este unul extrem de generos”, a declarat Livia Lirca.

La partea materială se adaugă confortul și starea de bine oferită de personalul auxiliar. „E unul dintre punctele pe care aș dori să le subliniez, în sensul în care, prin tot ceea ce facem aici dorim să creem acel mediu de acasă, acel mediu cald, sănătos și prietenos. Dau aici exemplu alimentației, a mesei calde pe zi asigurată copiilor. Pe lângă faptul că este una cât se poate de gustoasă, e și una extrem de echilibrată din punct de vedere nutrițional. Tot ce există în grădiniță pe partea de bucătărie, de alimentație, este proaspăt. Totul se face zilnic, fiecare meniu e făcut cu grijă, inclusiv partea de desert, e exact așa ca la mama acasă. Încercăm să nu venim cu tot felul de produse de patiserie din altă parte, totul să fie proaspăt și preparate în bucătăria proprie. Pentru mine acest lucrul este foarte important. Mediu cald creat de cadrele didactice și de personalul auxiliar este extrem de important pentru copii, indiferent de problema care apare, întotdeauna încercăm să găsim colaborarea între părinte și noi, să fie exact ca și acasă, aspect prioritar pentru tot ce se întâmplă în grădiniță. La toate acestea este extrem de important să existe o armonie între toți factorii. Dacă undeva între noi ar scârțâi o rotiță, nu te poți aștepta la niciun fel de finalizare. Știm foarte bine că noi nu ne putem dezvolta niciodată ca și indivizi fără să ne ajute colegii din spate ca să propulsăm ca și grup. Noi ca și instituție, deci dacă vrem să avem rezultate în timp, trebuie să ne sprijinim cu toții ca și colectiv, atât cadrele didactice cât și personalul auxiliar, un lucru extrem de important”, a spus Livia Lirca.

Importanța și rolul personalului auxiliar

Uneori trecut pe plan secundar, personalul auxiliar este cel fără de care lucrurile într-o grădiniță, cu precădere în una cu program prelungit nu ar putea să funcționeze la parametrii normali. Un aport deosebit în acest sens este adus de Macavei Aurelia Pașcan, Angela Cifu, Cristina Stoica, Mihaela Bîndilă, Ioana Matei și Maria Tinca.

„Funcția pe care o am, de administrator de patrimoniu are și în subordine personalul auxiliar. La momentul actual, după o perioadă de 5 luni de zile, pot spune că personalul auxiliar care deservește grădinița este o echipă unită, închegată. Sper ca în continuare lucrurile să meargă la fel de frumos. Un aspect care poate nu este scos în evidență de multe ori în ce privește activitatea dintr-o grădiniță, dar care contează foarte mult, este și personalul auxiliar. Tot ceea ce vedeți în jurul nostru este întreținut de către personalul auxiliar. Masa este servită de către personal auxiliar. Lucrurile care nu se văd atât de mult sau despre care credem că nu contribuie atât de mult, este de asemenea rodul muncii personalului auxiliar”, a spus Livia Lirca, care a ținut să sublinieze buna legătură între unitatea pe care o coordonează și Liceul „Vasile Netea” de care aparține, și nu în ultimul rând cu Primăria Comunei Deda.

„Colaborarea dintre grădiniță și liceu este de asemenea extrem de importantă. Orice probleme legate de anumite nevoi pot fi rezolvate printr-o bună colaborare cu cei din conducerea liceului, cu directoarele Maria Ștețco și Liliana Covrig precum și cu cei din cadrul biroului de contabilitate condus de Gabriel Pilcă. Este persoana cu care noi colaborăm foarte bine, extrem de deschisă pentru tot ce înseamnă partea de buget alocată nevoilor din grădiniță. Fiecare department are o importanță deosebită pentru ca noi cu toții, împreună să creăm un mediu propice și optim pentru copii. Mulțumiri se cuvin și Primăriei Deda, cu precădere doamnei primar Lucreția Cadar. Este un om deosebit, a răspuns mereu la orice nevoie care am avut-o, a fost în permanență alături de noi. Pentru tot acest sprijin oferit grădiniței îi mulțumim desosebit”, a precizat Livia Lirca.

Cadre didactice pregătite

De cele patru grupe din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Deda, ”Buburuzele”, ”Ursuleții”, ”Greierașii” și ”Albinuțele” se îngrijesc opt cadre didactice, titulare, calificate, pregătite și devotate. „Prin munca cadrelor didactice, este important ca acești copii care fac pasul spre școală să aibă deja formată o anumită bază în ce privește diversele activități și momente importante, cum ar fi Ziua Națională, Ziua Culturii Naționale, 8 Martie, 1 Iunie, inclusiv un inedit Târg de Crăciun care a avut loc în luna decembrie. Prin însușirea acestor momente se vede pe ei că sunt mai deschiși, mai comunicativi și mai pregătiți pentru a face pasul spre clasele primare. Ne bucurăm să avem parte de un colectiv de cadre didactice tânăr, ne bucurăm de faptul că și-au dorit să vină la Deda unde concurența nu a fost de neglijat. Sper ca pe viitor să continue cu același entuziasm în tot ceea ce fac pentru educația copiilor în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit din Deda”, a precizat Liliana Covrig.

„Ce au în comun aceste cadre didactice? În primul rând creativitatea. De multe ori am spus că foarte ușor ar putea opta pentru o meserie în acest sens, sunt extrem de creative. Cu toate că și materialul didactic din grădiniță le ajută, ingeniozitatea cadrelor didactice este una extraordinară, aspect reliefat și de starea de spirit a copiilor ca urmare a activităților desfășurate în grădiniță”, a subliniat Livia Lirca.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE