Locuitori din trei comune mureșene asistați medical prin proiectul ”Sate Sănătoase” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Locuitori din trei comune mureșene asistați medical prin proiectul ”Sate Sănătoase”

Peste 4.000 de locuitori din comunele Beica de Jos, Chiheru de Jos şi Peletea vor fi înscrişi pe listele medicilor de familie în cadrul proiectului „Sate Sănătoase”, în valoare de peste 820.000 de euro, finanţat în Programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european” prin Granturile SEE (Spaţiului Economic European) şi Norvegiene.
„Dispensarul medical din localitatea Beica de Jos l-am finalizat anul trecut, iar de anul acesta avem un medic nou. Comuna Beica nu avea un dispensar, era închiriat de la Biserica reformată. Dorinţa a fost să realizăm acest dispensar ca oamenii să aibă condiţii normale (…) Pe acest proiect achiziţionăm o salvare de transport pacienţi, avem şi consultaţii la domiciliu (…) Proiectul vizează populaţia din comunele Beica de Jos, din comuna Chiheru de Jos şi din satul Habic, aparţinând de comuna Petelea. Locuitorii din cele trei comune sunt înscrişi la medicii de familie care au cabinete pe raza comunei Beica de Jos. Valoarea totală a acestui proiect este de 820.255,87 euro, din care 85% este valoarea grantului şi 15% este cofinanţare de la buget. Proiectul este implementat începând din noiembrie 2022 până în 30 aprilie 2024”, a declarat presei primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan.
Primarul a arătat că medicul de familie va fi prezent în comună de două ori pe săptămână, însă la dispensar va fi mereu o asistentă medicală.
Potrivit edilului, Primăria Beica de Jos are ca parteneri în proiect Asociaţia Divers din Târgu Mureş şi Fundaţia Bente AID – Norvegia, iar prin acesta se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii prin investiţii în infrastructura de sănătate, prevenţie şi reducerea inegalităţilor în domeniul sănătăţii, pentru locuitorii comunelor Beica de Jos, Chiheru de Jos şi Petelea.
Maria Moldovan a mai spus că în comuna Beica de Jos există în jur de 2.500 de locuitori, dintre care peste 30% sunt de etnie romă.
Campaniile de informare şi de educaţie pentru o viaţă sănătoasă din cele trei comune vor fi coordonate de Asociaţia Divers din Târgu Mureş.
„Asociaţia Divers vine în special cu partea de campanie de conştientizare despre viaţa sănătoasă şi despre importanţa prevenţiei. O să lucrăm şi individual, dar şi în grupuri mici, în special cu copii, tineri şi femei. Marea problemă în general, în România, este prevenţia. Nici cadrele medicale nu pun încă destul focus pe aceste aspecte foarte importante. În mediul rural, accesul la serviciile medicale de specialitate nu este deloc facil”, a declarat preşedinta Asociaţiei Divers, Maria Korek.
Managerul de proiect, Mirela Laiu, a precizat că în cadrul proiectului „Sate Sănătoase” beneficiarii vor primi îngrijire la domiciliu, servicii medicale de tip ginecologic, stomatologic, medicină primară, însă se vor acorda şi pachete pentru mamele cu copii nou-născuţi şi servicii de prevenţie.
La final, se va realiza şi un ghid de bune practici astfel încât proiectul de la Beica de Jos să fie un exemplu pentru comunităţile de pe întreg cuprinsul ţării. 

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE