Zero centre de recuperare de stat pentru consumatorii de droguri în România Justitie
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Zero centre de recuperare de stat pentru consumatorii de droguri în România

Prezent la Târgu-Mureş pentru evenimentul „Fii avocat în şcoala ta” Cătălin Ţone,  şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti a declarat presei că, cea mai mare problemă în ceea ce priveşte fenomenul consumului de stupefiante în România, este absenţa centrelor de recuperare finanţate de stat.

„Este cea mai mare problemă a României pe linia aceasta a consumului pentru că nu am avut inspiraţia să ne uităm în occident, să vedem cum stau lucrurile afară şi cum stăteau acum 15-20 de ani şi am ajuns în situaţia în care nu avem centre de tratament post cură, segmentul cel mai important în cazul dependenţei de droguri, segmentul de după partea de detoxifiere. Detoxifierea durează până la o lună de zile, este şi acest segment important, la noi se tratează în secţiile de psihiatrie de la diferite spitale, dar nu este suficient. La noi dependenţii nerezolvaţi, pentru că nu s-a rezolvat dependenţa psihică revin în stradă, comit infracţiuni şi nu este deloc în regulă”, a declarat acesta.

Centrele care există în prezent sunt conduse de organizaţii non-guvernamentale şi oferă puţine locuri dependenţilor, finanţarea lor nefiind una constantă.

Ţone a mai arătat că în urmă cu două săptămâni, s-a făcut un prim pas în crearea unui campus de recuperare, dar că ar fi necesare minim 5-6 astfel de centre, câte unul în fiecare regiune a ţării.

„Primul pas s-a făcut în urmă cu două săptămâni, o primărie din judeţul Giurgiu, din Adunaţii Copăceni asemnat actele cu Compania Naţională de Investiţii pentru primul campus de recuperare din România cu o sută de locuri, va dura aproximativ doi ani şi sper să ajungă să-l pună pe picioare. Eu cred că astfel de campusuri, astfel de clinici, ar trebui înfiinţate la început în fiecare regiune şi apoi în fiecare judeţ. Sunt probleme serioase. Agenţia Naţională Antidrog, prin rapoartele pe care le face anual, a stabilit că, cel puţin statistic, cel puţin 600.000 de români au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă. Nu vorbim de dependenţe sau alte forme secundare, dar ei au avut contact cu drogurile, ceea ce nu este deloc în regulă. Prevalenţa în rândul adolescenţilor care au consumat cel puţin o dată este îngrijorătoare, este un trend crescător, unele cifre sunt recunoscute, altele nu. Trebuie să avem o reacţie şi din punct de vedere al combaterii şi al prevenirii, dar mai ales din punct de vedere medical”, a mai spus acesta.

Sanda VIŢELAR

Foto: Instituţia Prefectului-Judeţul Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE