Home / Invatamant / Investiție nouă pentru învățământul din Luduș

Investiție nouă pentru învățământul din Luduș

Distribuie

În istoria învățământului local, Școala Gimnazială nr. 1 din Luduș care funcționează în patru corpuri de clădire deține întâietatea prin construirea primului local, pe actuala stradă a Tineretului, în anul 1872. Ultimul corp de clădire din cele patru a fost construit în anul 1961, fiind o clădire modernă cu două niveluri în care învață 545 de elevi în anul școlar 2022-2023. În cele trei corpuri de clădire vechi condițiile sunt considerate ca necorespunzătoare de administrația locală.

Ca urmare, Consiliul local a prevăzut în bugetul orașului obiectivul de investiții „Construire și dotare corp nou la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș”. În Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind aprobarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru obiectivul de investiții amintit, primarul Cristian Moldovan a precizat că „Analizând prevederile legale, apreciem că se impune elaborarea notei conceptuale și a temei de proiectare pentru obiectivul de investiții”.

S-a realizat nota conceptuală

În Raportul de specialitate întocmit pentru proiectul de hotărâre, Anca Năsăudean de la Serviciul „Achiziții și Implementarea Proiectelor” din Primăria orașului a precizat următoarele: „Nota conceptuală este documentația întocmită de beneficiarul investiției în scopul justificării necesității și oportunității realizării unui obiectiv de investiții, finanțat total sau parțial din fonduri publice. Prin nota conceptuală se evidențiază datele preliminare necesare implementării obiectivului de investiții propus și se prezintă informații cu privire la estimarea suportabilității investiției publice, iar tema de proiectare exprimă intențiile investiționale și nevoile funcționale ale beneficiarului investiției.”

Conform notei conceptuale realizate, elevii din clasele 0-IV își desfășoară cursurile în corpurile nr. 2 și 3 în „condiții inadecvate, clădirile fiind în stare de degradare și pentru întreținerea lor fiind nevoie de costuri ridicate”. În această etapă, pentru cheltuielile cu proiectarea, cu elaborarea documentațiilor, cu obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor cerute de legislație se estimează că valoarea totală va fi de 656.000 de lei. Evident, aceasta este suma prevăzută pentru elaborarea documentațiilor, costul final al investiției fiind cunoscut doar după elaborarea proiectului tehnic.

În ședința Consiliului Local din 30 mai 2023, aleșii locali au aprobat nota conceptuală și tema de proiectare, documente care stau la baza construirii și dotării unui corp nou de clădire la Școala Gimnazială nr. 1, primul pas pentru realizarea investiției.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.