În dosarul privind azilul din Bărdești, trei persoane reținute. Vezi cine sunt Justitie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 4545 Vizualizări

În dosarul privind azilul din Bărdești, trei persoane reținute. Vezi cine sunt

Procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureș au dispus reținerea a trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane în dosarul deschis privind Centrul de îngrijire și asistență de la Bărdești – Căsuța lu’ Min, administrat de Asociația Re-Min.

Potrivit informațiilor noastre ar fi fost reținuți Cosmin Păpuc, membru fondator al asociației, angajat al Penitenciarului Târgu Mureș, administratorul centrului rezidențial – Jolan Pascu, angajată ca infirmieră a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, și fiul acesteia, Flaviu Teodor Pascu, care nu are o calitate în cadrul centrului de îngrijire și asistență. Flaviu Pascu Teodor este angajat al IPJ Mureș, la Secția 2 Band.

În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a bănuiților, pentru 30 de zile.

„La data de 28 iulie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în anul 2020, bănuiții ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.

Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, ar fi fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.

La data de 27 iulie a.c., au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al IPJ Mureș.

Până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

IPJ precizează că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

UPDATE. Ieri, Cosmin Păpuc a dat declarații pentru Antena 3 CNN, susținând că venea la centru de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, însă nu știa că acele persoane erau cazate la subsol. 

De asemenea a mai declarat că, la momentul controlului, persoanele găsite la subsol nu ar fi fost cazate acolo, ci, fiind libere prin centru, aveau posibilitatea de a se plimba peste tot. Acesta ar fi fost motivul pentru care o parte din beneficiari ar fi fost găsiți acolo. 

Cosmin Papuc a declarat, de asemenea, că, după control, toți angajații centrului, 17 la număr, au demisionat.

Tot ce am aflat până la ora aceasta, dați click pentru a citi:

Un nou „azil al groazei”, de data aceasta în Mureș

Imagini ale CRJ din „azilul groazei”

Șapte persoane aflate într-un subsol, pe saltele puse pe dușumea, cu urme de pete de sânge, fecale

Care era starea oamenilor din centrul rezidențial

DIICOT a deschis un dosar legat de azilul de la Bărdești

DNA investighează săvârșirea de către funcționari publici a infracțiunii de abuz în serviciu

Directorul executiv al AJPIS, eliberat din funcție

Cine este Cosmin Păpuc, membru fondator al Asociației Re-Min

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE