Agresorii, cât mai departe de victime. O brățară electronică pune poliția pe urmele lor Reportaj
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 322 Vizualizări

Agresorii, cât mai departe de victime. O brățară electronică pune poliția pe urmele lor

violenta

Bărbații care comit acte de violență și împotriva cărora se emit ordine de protecție vor fi obligați să poarte o brățară electronică care va notifica imediat Poliția când se apropie prea mult de victimă. Proiectul face parte din prioritățile Ministerului Muncii pentru 2016 și are alocat un buget de 22 de milioane de lei, urmând să intre în funcțiune în luna mai.

Sistemul copiază modelul spaniol, unde după introducerea sistemului de monitorizare electronică a agresorilor, abuzurile repetate s-au redus la 10%.  În urma ordinului de restricție, titularul primește automat o brățară electronică pe care trebuie să o poarte zi lumina, iar victima primește un pager, ambele monitorizate prin GPS. În momentul în care agresorul se apropie prea mult de victimă, poliția este alertată, iar victima este contactată și îndrumată către un loc sigur.

38 de dosare în 2015, în Mureș

Potrivit unui „Studiu exploratoriu cu privire la implementarea ordinului de protecție și a prevederilor referitoare la violența în familie din Codul penal al României”, în perioada 1 octombrie 2014 – 30 martie 2015, la nivel național au fost înregistrate 1.771 de dosare cu cereri de emitere a unui ordin de restricție, din care 742 au fost admise. În județul Mureș, au fost înregistrate 38 de dosare, din care 19 admise. Numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare din cauza faptului că multe victime nu se prezintă la instituţiile competente sau nu declară problema reală cu care se confruntă.

„Violența nu trebuie acceptată în tăcere, eu sfătuiesc victimele să apeleze de urgență la oricare din instituțiile publice și va fi îndrumată spre noi, unde va primi consultanţă şi asistenţă juridică gratuită pentru cunoaşterea drepturilor şi iniţierea proceselor pentru instituirea ordinului de protecţie. Implementarea sistemului de monitorizare electronică a agresorilor va reduce considerabil numărul abuzurilor, este o măsură necesară în scopul de a proteja integritatea fizică şi psihică a victimei”, a declarat Cristian Varodi, consilier juridic în cadrul Centrului de Prevenire, Monitorizare şi Combatere a Violenţei în Familie, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii.

Statistici îngrijorătoare

În prezent, trec minimum 14 zile între constatarea faptei de violență în familie și primul termen de judecare a unei cereri de emitere a ordinului de protecție. În acest interval femei din cel puțin 13 județe ale țării unde nu funcționează adăposturi se află în risc maxim de a fi agresate mai rău decît înainte de sesizare sau de a fi ucise.  Verificarea respectării ordinului de protecție se face prin deplasarea periodică la domiciliul victimei, se stă de vorbă cu victima sau cu vecinii pentru a vedea dacă agresorul s-a apropiat de victimă. Nu există proceduri de monitorizare, o monitorizare 24 din 24 de ore nu este posibilă, iar frecvența acțiunilor de supraveghere nu este stabilită. Dacă a fost semnalată o încălcare a ordinului de protecție, se fac mai întâi verificări consemnate prin procese verbale. Potrivit statisticilor, una din patru femei din România a fost victima unei agresiuni fizice sau sexuale, în numai 10 ani au fost ucise aproximativ 1.000 de femei, din cauza certurilor din familie sau în cupluri, iar în 2014 au fost înregistrate 142 de decese cauzate de violenţa domestică. Cu toate aceste cifre înspăimântătoare, legea este mult prea  blândă cu agresorii, aceștia putând să fie doar amendați, condamnările fiind, în cea mai mare parte, cu suspendare. În Tîrgu Mureș, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii are sediul pe strada Moldovei, 1, telefon:0265-255.532. Numărul gratuit 0800 500 333 este dedicat victimelor violenţei domestice, pentru ca acestea să poată cere ajutor non-stop.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE