Home / Sanatate / VIDEO: Sindicaliştii Sanitas Mureș, în grevă generală

VIDEO: Sindicaliştii Sanitas Mureș, în grevă generală

Distribuie

Angajaţii din sistemul sanitar au intrat luni, 31 octombrie, în grevă generală, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare.

Revendicările Federației Sanitas sunt: extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi veterinare”; corectarea discriminărilor/inechităţilor salariale produse de OUG nr. 20/2016 şi OUG nr. 43/2016; includerea în anexele OUG a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: asistență socială, unități medico-sociale, personal TESA, DSP, creșe, dispensare școlare; calcularea sporurilor și a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare; reașezarea valorică a salariilor pentru unitățile clinice și neclinice; promovarea unei Legi a salarizării specifice pentru sectorul sanitar și de asistență socială pornind de la principiile și coeficienții Legii nr. 284/2010.

Președintele Sindicatului Sanitas Mureș, Ioan Popșor, a declarat luni, 31 octombrie, că în perioada grevei generale doar o treime din personal va asigura serviciile medicale, însă este știut deja faptul că din cauza lipsei acute de personal de pe secții se lucrează aproape tot timpul în grevă.
„În această dimineață, colegii noștri din Biroul Executiv al Federației Sanitas au fost chemați la negocieri pentru consilierea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și la Ministerul Sănătății. Noi ne-am adunat să sensibilizăm parlamentarii de Mureș, pentru ca mâine să fie prezenți la Camera Deputaţilor, pentru a vota modificarea și completarea Ordonanței de Urgență. Noi am făcut apel la toate partidele politice din Mureș să participe, să fie prezente, ca să fie cvorum. Liderii politici de filială ne-au asigurat de sprijinul lor. Noi suntem aici de la ora 8.00, greva se face pe secții, noi ne-am adunat aici să sensibilizăm parlamentarii. Au fost prezenți asistenți, personalul TESA, colegii de la CNSLR Frăția, infirmieri, îngrijitori muncitori, personalul de la RUNOS. S-au asigurat urgențele, s-a asigurat o treime din activitatea de pe secții și oricum se știe că lipsa acută de personal de pe secții face ca tot timpul pe secție să se lucreze aproape zilnic în grevă”, a declarat Ioan Popșor.
Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie, la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.