Naiuri de Centenar cu autograful lui Gheorghe Zamfir, fabricate la Hora Reghin Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1431 Vizualizări

Naiuri de Centenar cu autograful lui Gheorghe Zamfir, fabricate la Hora Reghin

Cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa, SC Hora SA Reghin, fabrică o ediţie limitată de naiuri, care poartă autograful maestrului Gheorghe Zamfir, ca un omagiu adus carierei artistului în Anul Centenarului Marii Unirii.
„În colaborare cu maestrul Gheorghe Zamfir şi colaboratorii dânsului, am pregătit o ediţie limitată de naiuri, care vor fi oferite personalităţilor din ţară şi din străinătate. Această ediţie limitată va conţine pe verso semnătura maestrului Gheorghe Zamfir, iar pe front va avea o monedă aniversară a Centenarului, a celor 100 de ani de la fondarea României Mari. De pe această centură nu putea lipsi una din creaţiile de bază ale marelui nostru Constantin Brâncuşi”, a declarat Nicolae Bâzgan, directorul general al SC Hora SA Reghin.
Directorul comercial al societăţii, Liana Man, a arătat că cele 300 de naiuri româneşti, care urmează să fie livrate în curând, sunt confecţionate la solicitarea Asociaţiei Culturale Ultima Concept, care colaborează cu maestrul Gheorghe Zamfir.
„O asociaţie culturală, Ultima Concept, a comandat aceste naiuri şi se ocupă îndeaproape de colaborarea cu maestrul Gheorghe Zamfir. Şi ei au comandat 300 de piese din acest model, este un nai românesc, acordat cu ceară cu 20 de tuburi sopran, care înglobează foarte multă muncă, fiindcă se acordează pentru a se cânta la acest nai, nu este un obiect de decor. Această idee de Centenar este o idee a maestrului Gheorghe Zamfir de lungă durată, dânsul are circa 50 de ani de activitate şi este un omagiu adus maestrului la acest eveniment de Centenar. De-a lungul anilor, SC Hora Reghin a colaborat foarte aproape cu maestrul, a făcut naiuri pentru dânsul şi pentru studenţii domniei sale”, a arătat Liana Man.


Maistrul Ioan Halaţiu, care între timp s-a pensionat, dar a decis să îşi continue activitatea până îşi va pregăti ucenicii aşa cum se cuvine, lucrează la acordarea celor 300 de naiuri care poartă autograful maestrului Gheorghe Zamfir, la care şi el şi-a adus o contribuţie, propunând inserarea pe aceste instrumente a Coloanei Infinitului a lui Brâncuşi.
El îi este recunoscător maestrului Gheorghe Zamfir fiindcă în urma colaborării cu acesta şi-a îmbunătăţit tehnica, la fel cum îi este recunoscător şi regretatului Radu Simion, de la care spune că a învăţat foarte multe.
„Încercările de a confecţiona naiuri le-am făcut împreună cu domnul director Nicolae Bâzgan, care era pe atunci şef de secţie, prin 1986-1987. Eu fiind de meserie strungar în lemn, anumite elemente trebuiau confecţionate la strung. Apoi ideea a fost abandonată, dar a fost reluată în urmă cu 18 ani, când s-a dorit să valorificăm mai bine lemnul rezultat în urma confecţionării instrumentelor muzicale. Prima dată am făcut nişte naiuri model peruan. (…) Între timp am încercat să contactăm diferiţi naişti, am ajuns chiar la maestrul Gheorghe Zamfir, a fost pe la noi, apoi l-am găzduit aici cu studenţii lui. Un client fidel era şi maestrul Radu Simion, care a murit, din păcate. Am făcut foarte multe naiuri şi pentru dânsul. Acum facem chiar toată sortimentaţia, atât ce se cere în străinătate, cât şi în ţară”, a spus Ioan Halaţiu.
Maistrul Halaţiu, care deşi nu are studii muzicale, este recunoscut pentru modul în care ştie să acordeze un astfel de instrument, a precizat că primele naiuri au fost din lemn autohton, apoi s-a început şi achiziţionarea de bambus, de massaranduba – un lemn foarte scump din care se fac arcuşurile – apoi de abanos.
SC Hora SA Reghin este cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, are o producţie de 5 milioane de dolari pe an, iar 80% din producţie merge la export.
În urmă cu 67 de ani, la Hora a fost construită prima vioară din România fabricată în regim industrial, iar primele încercări de confecţionare a naiurilor au fost făcute între anii 1986-1987, după care au fost abandonate.
În urmă cu 18 ani, după privatizarea societăţii şi preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către angajaţi, fabrica din Reghin a reînceput fabricarea acestor instrumente, din dorinţa de valorifica mai bine materialul lemnos care rămânea în urma fabricării viorilor şi a altor instrumente.
În cei 18 ani, Hora a ajuns să confecţioneze naiuri din zeci de esenţe de lemn, cel mai scump instrument fiind cel din abanos, care costă peste 1.000 de euro la poarta fabricii.
Hora SA Reghin confecţionează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale şi peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale, iar în urmă cu câţiva ani şi-a propus să devină cel mai important furnizor de naiuri din Europa, fiind la mare concurenţă cu o firmă elveţiană de tradiţie.
Fabrica din Reghin a devenit cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa, după ce mai vechii săi competitori – Musima din Germania, Strunal din Cehia şi o fabrică din Ungaria – au dispărut sau şi-au restrâns activitatea, iar în acest an a depăşit 4,5 milioane de instrumente fabricate începând din 1951.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE