Home / Sanatate / Arafat: Dotarea ambulanţelor cu camere video, în sprijinul personalului şi al pacientului

Arafat: Dotarea ambulanţelor cu camere video, în sprijinul personalului şi al pacientului

Distribuie

Dotarea ambulanţelor cu camere de supraveghere vine atât în sprijinul personalului, cât şi pentru protecţia pacientului, a afirmat, vineri, la Alba Iulia, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, care a adăugat că, astfel, există un sistem prin care se poate proba, în cazul unei posibile agresiuni, ceea ce s-a întâmplat în interior şi, totodată, va creşte şi corectitudinea în ceea ce priveşte aplicarea procedurilor.
“Poate că sunt unii colegi deranjaţi că, de acum, în ambulanţă o să vedem ce se întâmplă – nu noi, directorul lor medical o să vadă ce se întâmplă. Poate, unora nu le convine acest lucru. Eu spun că asta va participa, măcar cu câteva procente, la creşterea calităţii şi siguranţei, inclusiv a pacientului, dar şi la creşterea modului, a corectitudinii în care se aplică procedurile şi protocoalele pe care le solicităm să fie aplicate în faza prespitalicească”, a declarat şeful DSU.
Raed Arafat a menţionat că este un sistem aplicat şi în alte ţări şi că legislaţia permite astfel de înregistrări.
“Acest lucru se întâmplă şi în alte ţări, nu este o chestie pe care a inventat-o România. Sunt mai multe ţări care au astfel de sisteme în maşină. (…). Legislaţia permite, şi în legea drepturilor pacientului, şi în regulamentul de protecţie a datelor. Ideea este că noi trebuie să ne asigurăm că aceste imagini au un traseu şi au regulament care nu permite să fie exploatate incorect”, a spus Arafat.
Acesta a menţionat că toate ambulanţele, atât de la SMURD, cât şi la serviciile de ambulanţă, sunt dotate cu camere video, o decizie luată de către o comisie mixtă de la Serviciul de Ambulanţă, DSU, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit lui Arafat, decizia a fost luată din două motive, respectiv pentru protecţia personalului propriu şi pentru cea a pacientului.
“Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, dacă vedeţi unde este pusă, camera nu este îndreptată spre faţa pacientului, camera este în spatele pacientului. Poate că, în majoritatea cazurilor, nici nu poţi să identifici faţa pacientului. O să ştii de caz, la ce oră a fost tot şi ce s-a întâmplat în maşină. Am avut, de exemplu, agresiuni în interiorul ambulanţei. Dacă ai o asistentă şi pacientul, şi asistenta este agresată, este lovită, se întâmplă ceva, nu aveai decât cuvântul unuia împotriva celuilalt. Acum, ai un sistem prin care poţi proba ce s-a întâmplat acolo”, a explicat şeful DSU.
Raed Arafat a mai subliniat că sunt şi situaţii în care se reclamă că nu s-ar fi făcut nimic în ambulanţă pe timpul transportului pacientului la spital.
“De multe ori, nu este adevărat. Colegii lucrează în timpul transportului, fac ce trebuie să facă. Prin camera respectivă, poţi să “tai” foarte multe din reclamaţiile respective, pe care nu ai cum să le probezi. Nu, în ambulanţă s-a lucrat. În acelaşi timp, dacă, într-adevăr, în timpul transportului sau în timpul îngrijirii bolnavului la faţa locului nu s-a făcut ce trebuie, putem vedea acest lucru şi acest lucru este o parte din controlul calităţii. Vrei să înţelegi ce se întâmplă cu echipele tale pe teren, trebuie să ai modalitatea să ştii ce se întâmplă în ambulanţe, nu poţi să te bazezi pe vorbele unuia sau altuia, trebuie să vezi că sunt respectate protocoalele, procedurile, că ceea ce se întâmplă în maşină este în conformitate cu ce doreşte partea managerială şi partea care coordonează sistemul ce se întâmplă în ambulanţă”, a mai spus Raed Arafat.
El a adăugat că simplul fapt că se poate vedea că, în timpul deplasării, pacientul are centura pusă, la fel şi personalul medical, este un aspect important.
“Accesul la aceste imagini nu-l are oricine. O procedură urmează să fie transmisă. Aceste imagini, în mod normal, e cineva care răspunde de ele. Accesul la ele trebuie să fie făcut într-un anumit cadru restricţionat, ele nu sunt destinate publicităţii, nu sunt destinate să le publici “uite ce s-a întâmplat”. Poate, în unele situaţii, să fie folosite, într-adevăr, ca o probă în favoarea personalului sau, poate, chiar şi în favoarea pacientului”, a mai spus Arafat.
El a subliniat şi că este foarte important şi aspectul didactic, pentru că, a afirmat Arafat, atunci când vrei să formezi oameni, trebuie să înţelegi cum se lucrează. “În plus, noi folosim telemedicina, care se bazează pe transfer de date, transfer de imagini, în interesul pacientului”, a precizat Raed Arafat.
Şeful DSU a participat, vineri, la Alba Iulia, la şedinţa de bilanţ a activităţii pe 2018 a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” Alba.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.