Încă nu se dă ''prima pentru rable'' Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

Încă nu se dă ''prima pentru rable''

673_Inca.gifDupă renumita iniţiativă a Ministerului Mediului (MAPPM) de a oferi o primă de 30 de milioane celor care renunţă la autoturismele vechi, iniţiativă menită să genereze o înnoire a parcului auto, maşinile vechi au început să devină o marfă căutată.

Totuşi, va mai va mai dura ceva vreme până când legea va fi pusă în practică, normele de aplicare aflându-se încă la Camera Deputaţilor, iar lista centrelor de colectare a maşinilor mai vechi de 12 ani, făcută la repezeală şi publicată pe site-ul MAPPM, nu este definitivă, deşi a fost prezentată ca atare. Pentru judeţul Mureş, în listă apare un singur centru de colectare: REMAT Reghin. Totuşi, Daniel Suciu directorul REMAT Mureş, susţine că rablele pot fi duse şi la centrele din Târgu Mureş, Sighişoara, Târnăveni sau Luduş.
În faţa acestor neconcordanţe, MAPPM a anunţat că lista finală va fi publicată abia la sfârşitul lunii aprilie, pentru că, pe lângă REMAT, mai sunt şi alte firme care doresc să intre în acest program. Administraţia Fondului de Mediu susţine însă că lista dată publicităţii la 1 martie este valabilă. Colac peste pupăză, Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor susţine că acea listă este valabilă, deşi reprezentanţii MAPPM susţin că orice firmă se poate înscrie în program între 17-20 aprilie.
Pe plan local, Daniel Suciu directorul REMAT Mureş, asigură că maşinile vor putea fi preluate, însă operaţiunea va fi îngreunată din cauza multitudinii de firme la care vor trebui virate sumele rezultate din valorificarea pieselor rezultate din dezmembrări.
Nici producătorii interni, dar nici importatorii, nu sunt deosebit de entuziasmaţi de acest program. Până acum şi-au depus dosarele Autoitalia (care importă mărcile Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Ssang Yong şi Honda), Daewoo şi Dacia, iar Porsche România (importatorul mărcilor Porsche, Audi, Volkswagen, Seat şi Skoda) şi-a anunţat intenţia de a intra şi el în program.
Fără îndoială, românii care vor accesa acest program se vor orienta cu preponderenţă spre maşinile accesibile, cum sunt cele oferite de producătorul Dacia. Silviu Sepciu, şeful serviciului de relaţii cu presa al uzinei de la Mioveni, ne-a declarat: “Sperăm să obţinem un efect în numărul de vânzări datorită acestui program, dar oricum, obiectivele noastre sunt ambţioase, pentru că sperăm să vindem anul acesta în jur de 100.000 de unităţi. Estimările nu le putem face acum, ci numai la sfârşitul anului ne vom putea da seama în ce măsură programul MAPPM a influenţat numărul de maşini vândute”.
Dacă până acum problemele legate de noua lege lasă majoritatea proprietarilor încă nedumeriţi, cel mai probabil în prima decadă a lunii mai situaţia se va clarifica, iar proprietarii de “rable” se vor putea bucura de facilităţile noii legi.

Cătălin HEGHEŞ
catalin@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE