S-a spart asocierea Aspharom-Asfamur Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

S-a spart asocierea Aspharom-Asfamur

Fiascoul reprezentat de asocierea Aspharom- Asfamur a luat sfârşit * Practic, din luna iulie a anului trecut asocierea şi-a încetat treptat activitatea * Problema arzătoare o reprezintă însă reglementarea situaţiei societăţilor, din punct de vedere a investiţiilor aduse de fiecare parte

După o asociere controversată ce a fost tărăgănată mai bine de doi ani şi care a înregistrat numai pierderi, desfiinţarea asocierii va pune în cârca Consiliul local împărţirea bunurilor şi a sumelor cu care a venit fiecare parte în această investiţie devenită un fiasco total.
Reamintim cititorilor noştri faptul că la mijlocul anului 2004 Consiliul local Târgu Mureş intra într-o asociere cu un investitor german, Peteranderl Walter, urmând ca ulterior, în cazul în care colaborarea se dovedea a fi benefică, să se înfiinţeze o societate mixtă de producţie de asfalt. La vremea respectivă executivul a prezentat afacerea ca fiind o investiţie semnificativă ce va aduce numai beneficii municipiului. Astfel se formează două societăţi: Aspharom, administrată de investitorul german, şi Asfamur, acţionar fiind Consiliul local.
De ce credem că ruperea asocierii va fi cu cântec?
1. Pentru a se pune bazele asocierii se înfiinţează Aspharom, firma administrată de Peterlander şi soţia acestuia. Într-un acces de bunăvoinţă, Consiliul local este de acord să închirieze un teren de aproximativ un hectar şi jumătate pe strada Barajului pentru a crea posibilitatea ca austriacul să-şi înregistreze firma (Aspharom) şi pentru a-şi putea aduce utilajele.
Ca o paranteză mai adăugăm faptul că administrator al acestei asocieri este numită soţia lui Peterlander. Asfamur numeşte şi acesta un reprezentant în persoana lui Alexandru Bende iar pentru Consiliul de Administraţie pe Lucian Raţ, funcţionar în cadrul Primăriei, şi Kiss Imola, contabilă la aceeaşi instituţie. În contract se preciza că investitorul, în schimbul terenului oferit de CL prin Asfamur, să aducă utilajele noi necesare precum şi medierea unor contracte. Doar că investitorul nu numai că a adus utilaje de capacitate necorespunzătoare (150 tone/oră) adică mult prea mare pentru producţia unei microintreprinderi, dar acestea s-au dovedit a fi nişte rebuturi second-hand şi nu utilaje noi, după cum se preciza în contract. Acesta ar fi numai un aspect ce denotă profesionalismul colaborării. Suntem interesaţi cum vor reuşi cele două părţi implicate să reglementeze această problemă întrucât investitorul nu şi-a respectat din acest punct de vedere condiţiile contractuale.
2. Asfamur se obliga să aducă în această asociere 10 miliarde de lei, pe care însă executivul, adică Florea, a uitat să le vireze. Un alt aspect ce va trebui clarificat.
3. O mişcare perdantă pe care consilierii au permis-o a fost faptul că derularea contractelor, evidenţa contabilă deci gestiunea activităţii asocierii îi revine administratorului Asfarom, reprezentantul Asfamur asigurând doar a doua semnătură. Consilierii nici până în ziua de azi nu au o evidenţă contabilă care să reflecte activitatea asocierii. Numeroasele nereguli din actele contabile au determinat ca în cele din urmă administratorul Bende să-şi dea demisia din funcţia pe care o deţinea. Dacă până în acest moment CL nu a avut un control al gestiunii, ne îndoim că cei de la Aspharom o să facă un pustiu de bine şi o să prezinte un bilanţ real.
Lipsa de documente şi compromisurile care s-au făcut de către cele două părţi cu siguranţă că vor îngreuna reglementarea situaţiei celor două societăţi. Târgu Mureş a pierdut încă o investiţie are, cel puţin terotetic, ar fi trebuit să aducă beneficii oraşului. Vom reveni.

Cristina CORNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE