Eticheta ecologică Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Eticheta ecologică

Alinierea la standardele europene presupune şi existenţa unei etichete ecologice pe ambalajele anumitor produse destinate comercializării. Deşi aplicarea acestui însemn ţine de voluntariat, Ministerul Mediului a făcut publică lista paşilor ce trebuie urmaţi de toţi agenţii economici, în vederea procurării acestei etichete. 14 unităţi din judeţul Mureş prin care SC TEXTOR SA Târgu Mureş, SC CARS SA Târnăveni, SC IRUM SA Reghin, SC LARIX FOREST SRL Reghin au semnat contracte pentru astfel de etichete, anul trecut.
Eticheta ecologică este un simbol grafic şi/sau un scurt text descriptiv aplicat pe ambalaj, într-o broşură sau alt document informativ, care însoţeşte produsul şi care oferă informaţii despre cel puţin unul şi cel mult trei tipuri de impact asupra mediului. Acest simbol este o dovadă a recunoaşterii faptului că produsul respectiv are un impact redus asupra mediului, pe tot parcursul ciclului de viaţă începând de la proiectarea produsului până ce acesta devine deşeu în urma utilizării şi necesită eliminare. Aplicarea etichetei ecologice pe produs este o acţiune voluntară a agentului economic.

Cum se obţine eticheta
Pentru obţinerea etichetei ecologice agenţii economici (fabricanţi, importatori, prestatori de servicii, comercianţi) trebuie, în primul rând, să solicite această etichetă ecologiă de la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Pe lângă această solicitare, institutele specializate trebuie să realizeze încercări pe produsul ce urmează a fi etichetat şi se face o evaluare a performanţelor de mediu ale produsului în concordanţă cu criteriile specifice, stabilite prin acte normative. Dacă produsul trece de toate aceste cerinţe, urmează acordarea etichetei ecologice. "Sistemul de etichetare ecologică vizează toate produsele şi serviciile, cu excepţia produselor alimentare, băuturilor, produselor farmaceutice şi aparaturii medicale. Eticheta ecologică nu poate fi acordată substanţelor şi preparatelor clasificate ca fiind toxice, dăunătoare mediului, cancerigene, precum şi bunurilor fabricate prin procedee dăunătoare pentru om sau pentru mediu şi care pot dăuna consumatorului în condiţii normale de utilizare", spune inginerul Gabriela Boca şef Serviciu Monitoring Sinteză şi Coordonare din cadrul APM Mureş.

Floarea ecologică a uniunii

La data aderării la Uniunea Europeană vom prelua simbolul etichetei ecologice a Uniunii Europene, floarea. Eticheta ecologică europeană este un "paşaport" care autorizează libera circulaţie a produselor pe teritoriul European. Aceasta este obligatorie pentru vânzarea de produse în Europa, precum şi în cazul exporturilor de produse către Europa. Eticheta ecologică comunitară este acordată unui număr de 16 grupe de produse, revizuite la fiecare 2-3 ani: produse de curăţat, aparate casnice, produse de hârtie, produse pentru casă şi grădină, turism, lubrifianţi. Comisia Europeană lucrează la elaborarea altor decizii privind acordarea etichetei ecologice pentru noi grupe de produse cum ar fi: mobila, campinguri, săpunuri, şampoane, jocuri.

Program pentru etichetare

Începând cu anul 2005, există un program de finanţare pentru acoperirea costurilor necesare obţinerii etichetei ecologice. Este vorba de programul de "Creştere a competitivităţii produselor industriale" derulat de către Ministerul Economiei şi Comerţului. Finanţarea se acordă pentru trei ani, iar în prezent sunt 130 de miliarde de lei nealocaţi, care aşteaptă solicitanţi de fonduri. Finanţarea se realizează în sistem de rambursare, adică beneficiarul cheltuie partea sa de contribuţie, după care primeşte jumătate din sumă de la MEC. Pentru IMM-uri finanţarea publică este de 65%.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE