Vosganian caută soluţii Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Vosganian caută soluţii

Ministrul economiei, liberalul Varujan Vosganian, este de părere că doar câştigurile nete din tranzacţiile bursiere trebuie să fie impozitate şi că este necesară găsirea unei alte modalităţi de impozitare, astfel încât investitorii de pe piaţa de capital să nu fie sponsorii economiei.
Nemulţumirea investitorilor pe piaţa de capital a fost generată de un ordin al ministrului finanţelor care prevede că, până pe 25 ianuarie, persoanele fizice care au obţinut câştiguri anul trecut din titluri de valoare, deţinute mai puţin de un an, sunt obligate să le declare (în formularul 226) şi să plătească un impozit de 16%. Impozitul plătit în 25 ianuarie se aplică exclusiv titlurilor a căror valoare s-a apreciat faţă de momentul cumpărării. Vosganian a mai spus că nu a fost de acord cu această modalitate de impozitare şi consideră că bursa este un "seismograf al economiei".
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis suspendarea şedinţei de tranzacţionare timp de o oră, pe 25 ianuarie, în semn de protest faţă de autorităţile fiscale.
Impozitarea separată a titlurilor în câştig, fără luarea în considerare a pierderilor, generează situaţii anormale, în opinia brokerilor, pentru că pierderile pot depăşi, în unele cazuri, câştigurile. Prin urmare, Ministerul Finanţelor ia în calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul şi face scăderea, cu pierderea, abia după nouă sau zece luni, când emite deciziile de impunere făcute pe baza declaraţiilor finale din mai, pentru că impunerea câştigurilor de pe piaţa de capital se face în două etape.
Persoanele fizice, care obţin câştiguri la bursă în 2007, vor plăti un impozit de 1% pentru fiecare tranzacţie, lunar, urmând ca, în 2008, să depună o declaraţie pe întregul portofoliu şi să plătească un impozit pe câştigul net anual.
Potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, începând din acest an, investitorii pe piaţa de capital vor plăti, lunar, un impozit de 1% pentru acţiunile care s-au apreciat faţă de momentul cumpărării. Impozitul va fi calculat, reţinut şi virat de către brokeri, până pe 25 ale lunii următoare celei în care a avut loc tranzacţia.
Impozitul de 1% este considerat plată anticipată în contul impozitului anual. La încheierea anului fiscal, investitorii depun o declaraţie anuală, până pe 15 mai 2008, pentru toate tranzacţiile realizate în 2007. Pe baza declaraţiei, Fiscul va emite o decizie de impunere asupra câştigului net, definit ca diferenţa dintre câştigul şi pierderea anuală, şi va aplica cota de 16% pentru câştigurile obţinute din acţiunile deţinute mai puţin de un an şi cota de 1% pentru cele deţinute mai mult de un an.
Perioada de deţinere a titlurilor de valoare este evidenţiată de către intermediari, care vor preciza, la fiecare operaţiune de cumpărare, data intrării acestora în portofoliu. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE