Fermierii primesc invitaţii speciale Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Fermierii primesc invitaţii speciale

7520_soso.gifÎnainte cu două zile de începerea acţunii "Cere-ţi banii!", Radu Ungureanu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – sucursala Mureş, îi îndrumă pe fermieri în ceea ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor veniţi de la Uniunea Europeană pentru plata la hectar.

Reporter: Ce măsuri aţi luat pentru ca fermierii să ştie ce au de făcut şi cum pot intra în posesia sumei de 56 de euro la hectar?
Radu Ungureanu: Fermierii au fost informaţi despre acest program care a demarat în prima jumătate a lunii, mai exact pe 12 februarie, despre faptul că procedeul de depunere al cererilor va începe cu data de 1 matrie. Începând cu această zi, aceştia se vor prezenta pentru a completa cererile de plată directă pe suprafaţă şi pentru a consulta hărţile ce conţin blocurile fizice, pentru a haşura parcelele şi a contura suprafeţele pe care le deţin.

Rep.: Cât timp au la dispoziţie fermierii pentru a depune actele?
R.U.: Este foarte important ca fermierii să reţină perioada în care se pot prezenta la centrele locale sau la sucursala judeţeană. Termenul este prevăzut între 1 martie- 15 mai, termen care este bătut în cuie şi nu va fi prelungit, deci fermierii trebuie să se încadreze în acest termen. Agenţia de Plăţi a început de azi, 26 februarie (n.red. ieri), trimiterea de invitaţii, nominale la domiciliu, pentru fiecare fermier, cu data şi ziua la care să se prezinte. Îi rog foarte mult să încerce să respecte această programare, deoarece o aglomerare la Agenţia de Plăţi va duce la deficienţe de completare, dezordine, nervi şi ore pierdute pe coridoarele agenţiei. La locul respectiv (centrele locale pentru fermierii care au o suprafaţă mai mică de 50 de hectare şi la sucursala judeţeană pentru cei care au peste) se află şi specialiştii Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă şi cei ai Direcţiei Agricole, care îi vor ajuta pe fermieri la completarea corectă a formularelor şi la consultarea hărţilor în format A0 şi a celor detaliate. Menţionez că funcţionarii Agenţiei de Plăţi nu vor putea completa aceste formulare, ei au voie doar să verifice vizual, să semneze şi să preia cererile respective. În schimb, specialiştii OJCA şi DADR sunt obligaţi să ofere consultanţă în acest proces.

Rep.: Cât de dificil este să completezi un astfel de formular? Există un model, sau cei care se ocupă de "consultare" ştiu exact ce şi cum trebuie completat?
R.U.: Completarea se face pe baza instrucţiunilor din modelul de cerere. Fermierii trebuie să fie foarte atenţi, să completeze lizibil, cu cerneluri permanente, pix sau stilou, fără creion, fără ştersături, pentru că orice fel de ştersătură va duce la anularea formularului. Modificările la aceste formulare se pot face până la data de 31 mai, excepţie făcând cazurile în care fermierul este informat de funcţionarii APIA de existenţa unor erori sau în cazul în care se efectuează control în teritoriu şi se constată nereguli şi neconcordanţe. Formularele incomplete sunt iarăşi o problemă. În acest caz, fermierul va fi notificat, prin poştă, ca în termen de 15 zile să completeze dosarul cu informaţiile lipsă. De asemenea, insist pe această perioadă 1 martie-15 mai, în zilele lucrătoare, inclusiv sâmbăta, pentru că funcţionarii Agenţiei de Plăţi lucrează şi sâmbăta, fermierii să vină să depună cererile. V-aş ruga, dragi fermieri, o mare seriozitate în această misiune, deoarece este foarte importantă pentru accesarea fondurilor comunitare. Dacă banii nu vor fi absorbiţi, ei se vor întoarce la Uniunea Europeană.

Rep: Care este numărul celor care pot beneficia de cei 56 de euro la hectar, în judeţul Mureş?
R.U.: La nivelul judeţului Mureş există un număr de 40.000 de fermieri declaraţi eligibili, dintre care 500 au peste 50 de hectare în exploataţie, deci ei se vor prezenta la sucursala judeţeană a APIA, iar restul la cele cinci centre locale, Târgu Mureş, Sighişoara, Luduş, Reghin şi Târnăveni. Centrul local Târgu Mureş va fi situat în cadrul Direcţiei Agricole, mai exact în sala de protocol a Direcţiei. Este un centru local mare, de care aparţin un număr de 30 de comune şi are 12.000 de fermieri eligibili. Pentru fermierii care doresc să se informeze înainte să se prezinte la Agenţia de Plăţi, şi îi rog să facă acest lucru, există, la primăriile comunelor de care aparţin, materiale informative, furnizate de APIA.

A consemnat Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE