Copilul trebuie apreciat şi dacă nu este perfecţionist Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Copilul trebuie apreciat şi dacă nu este perfecţionist

3-2_3f528b.jpgMulţi părinţi doresc ce e mai bun pentru copiii lor, însă când devin foarte critici, stau tot timpul cu ochii pe copil pentru a nu greşi sau încarcă prea mult programul copilului pentru ca acesta să înveţe cât mai mult. Înseamnă că aşteptările lor sunt de tip perfecţionist iar copilul va înţelege că trebuie să fie perfect pentru a fi acceptat de părinţii lui.
Potrivit specialiştilor, copiii ajung să creadă că este foarte important ca ei să fie perfecţi atunci când părinţii sau alţi adulţi semnificativi din viaţa lor îi critică constant pe ei sau pe cei din jur care fac greşeli, dacă părinţii fac aproape totul în locul copilului pentru că nu au răbdarea necesară pentru a-i lăsa pe copii să încerce comportamente noi pe cont propriu, şi astfel să înveţe, pentru că aceste tentative de învăţare consumă timp. Un alt exemplu negative este atunci când părinţii fFac comparaţii între fraţi sau între colegii de clasă, nu au aprecieri la adresa comportamentelor copiilor, sunt perfecţionişti şi foarte des, copiii învaţă perfecţionismul copiind comportamentul părinţilor. „Părinţii îşi iubesc copiii, doresc tot ce-i mai bine pentru aceştia şi încearcă constant să-i protejeze de greutăţi şi de suferinţă. Uneori însă, şi cei mai iubitori şi grijulii dintre părinţi transmit mesaje pe care nu ar dori să le transmită. De pildă, părinţii care se străduiesc din răsputeri să îi ţină pe copii departe de tot ceea ce înseamnă greşeală, îi pot învăţa pe copii că greşeala este de neacceptat. Ba mai mult, copiii vor înţelege că trebuie să fie perfecţi pentru a fi acceptaţi de părinţii lor – şi probbil că asta vor încerca să facă”, a precizat Diana Stănculeanu, psiholog Organizaţia Salvaţi Copiii.
Aceasta le recomandă părinţilor care tind să aibă comportamente şi aşteptări de tip perfecţionist faţă de copiii lor să aprecieze efortul copiilor, nu rezultatul final. „Întrebări precum „Ai luat 10?”, „Ai câştigat concursul?”, care sugerează că nota maximă şi locul I sunt sigurele rezultate acceptate, ar trebui înlocuite cu întrebări precum: „Cum a fost concursul?”, „Cum te-ai descurcat la test?”, „Eşti mulţumit de rezultat?”, „Este ceva ce ai fi putut face diferit?”, astfel încât copilul să înveţe că este apreciat pentru efortul şi nivelul său de implicare”, sfătuieşte psihologul Salvaţi Copiii. De asemenea este important ca părinţii să-i arate copilului că nici ei nu sunt perfecţi, povestindu-le despre propriile experienţe de eşec şi greşeală precum şi felul în care s-au simţit atunci. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE