Share

Home / Business / Jurnal economic

Jurnal economic

RATĂ A INFLAŢIEI DE 0,9%

În ianuarie creşteri de preţuri au înregistrat toate mărfurile

*Rata inflaţiei a fost în ianuarie de 0,9%, comparativ cu ultima lună a anului trecut, creşteri de preţuri înregistrând atât mărfurile alimentare şi cele nealimentare, cât şi serviciile. Tarifele serviciilor au avansat cu 0,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la legume (cu 6,37%), fructe (1,57%), gaze naturale (1,17%) şi combustibili (1,12%). Tarifele serviciilor poştale au urcat cu 5,49%, iar cele de telefonie cu 1,3%, în acelaşi ritm cu transporturile aeriene. Banca Naţională a României a majorat săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creşterea accizelor din curs şi inflaţie, precum şi acciza suplimentară la combustibili, iar pentru final 2015 a anunţat o prognoză de inflaţie de 3,2%.

 

GRECIA PREFERATĂ ÎN LOCUL TURCIEI

Mai mulţi români vor alege destinaţii turistice în insulele greceşti

*Numărul de chartere care pleacă din România spre insulele greceşti va depăşi în premieră, în acest an, numărul de zboruri spre Antalya şi celelalte staţiuni din Turcia, pe fondul preţurilor tot mai mici din Grecia, a declarat pentru MEDIAFAX Alin Burcea, proprietarul unei agenţii de turism. El estimează că în acest an vor merge cu chartere în Grecia peste 110.000 de turişti români, faţă de 90.000 în Turcia. Grecia a câştigat în preferinţele românilor pentru că oferă toată varietatea de hoteluri, de la una la cinci stele, iar preţurile au început să tot scadă în ultimii doi ani. Turcia, în schimb, din cauza cererii mari din ultimii ani, a mărit an de an tarifele cu 3-5%. Un turist plăteşte, în medie, pentru o săptămână în Grecia, cazare plus avion, circa 400 de euro, pe când un pachet de o săptămână în Turcia costă 600 de euro, în medie. E drept că în Turcia vorbim în general de hoteluri de cinci stele.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

”Gallery Wedding Garden” rămâne pe locul 1

În fiecare an, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș organizează Gala ”Topul …

Share
Share