Intervenţie laparoscopică la cancer de col uterin, în premieră regională Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1351 Vizualizări

Intervenţie laparoscopică la cancer de col uterin, în premieră regională

Doctorul Marius Florin Coroş, şeful Clinicii de Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, a declarat marţi, 29 aprilie, că la sfârşitul săptămânii trecute, joi, la Clinica de Chirurgie s-a realizat, în premieră regională, o intervenţie chirurgicală laparoscopică la o pacientă în vârstă de 30 de ani din judeţul Braşov, diagnosticată cu cancer de col uterin.

Pacienta, îndrumată să vină la Târgu-Mureş

Doctorul Marius Florin Coroş, cel care a efectuat intervenţia, a spus că pacientei i s-a solicitat să i se scoată ganglionii limfatici pe cale laparoscopică. Datorită experienţei chirurgilor şi a prestigiului clinicii, femeia a fost îndrumată să vină la Târgu-Mureş. Intervenţia, care a durat mai bine de două ore, s-a realizat în două etape. „Este vorba despre o operaţie mai deosebită, care are anumite riscuri, în special legate de leziuni posibile ale vaselor de sânge mari, importante din abdomen, cu hemoragie consecutivă, deci este o chirurgie riscantă, mai ales că se face pe cale laparoscopică, deci nu clasică, şi e un pic mai riscant, pentru că nu ai mâinile să le pui în plagă, ci lucrezi indirect cu organele prin intermediul unor instrumente. Acest tip de operaţie se numeşte linfadenectomie aorto lombară şi este una din operaţiile pe care le-am efectuat la o pacientă. Este vorba de o pacientă tânără, cam de 30 de ani, cu cancer de col uterin. Pacienta din judeţul Braşov a fost în mai multe centre universitare, a fost la Cluj, la Braşov, şi i s-a solicitat să i se facă acest tip de operaţie, să se scoată ganglionii limfatici pe cale laparoscopică. Ea a fost îndrumată către noi, către secţia noastră, mergându-ne vestea că noi ne pricepem să facem operaţii laparoscopice. Am făcut foarte multe, avem experienţă în acest sens şi bolnava a fost îndrumată către serviciul nostru. Am acceptat să-i facem acest tip de operaţie care nu prea se face în Ardeal, cel puţin. Primul ganglion pe calea limfatică se numeşte santinelă. Pentru a şti care e primul ganglion, am injectat albastru de metilen, un colorant dezinfectant, în colul uterin. El s-a răspândit pe căile limfatice până la primul ganglion. În felul acesta, noi îl vedem, îl depistăm şi îl scoatem şi nu ne mai chinuim să scoatem toţi ganglionii. Ganglionul s-a scos şi s-a trimis la examenul histopatologic, unde se va da diagnosticul. După ce am terminat de scos nodulii şi i-am trimis spre analiză, am trecut la etapa a doua, şi anume am scos ganglionii limfatici din jurul vaselor mari, pentru că nu ştiam dacă şi aceştia au metastaze sau nu în ei. Oncologul radioterapeut ştie astfel cum trebuie să ghideze radiaţiile, unde anume iradiază, pentru că nu e totuna. Intervenţia a durat două oră şi jumătate, ambele proceduri”, a precizat dr. Marius Florin Coroş.

Şeful Clinicii de Chirurgie Generală I a spus că ganglionii au fost trimişi la examenul histopatologic, pacienta urmând să afle rezultatele examenului pentru a şti în ce stadiu ce află boala şi, mai ales, ce tratament trebuie să urmeze. „Pacienta va aştepta în continuare rezultatul examenului histopatologic şi în funcţie de rezultat, următorul pas este să meargă la oncologie, pentru un tratament pentru cancerul de col uterin, tipul de tratament care i se va aplica depinde foarte mult de stadiul în care se află cancerul, iar stadiul depinde de metastazele limfatice, dacă sunt sau nu acolo. Dacă sunt deja acolo, atunci înseamnă că boala este într-un alt stadiu şi se va aplica un alt tratament. Nouă ni s-a cerut să scoatem câţiva ganglioni şi să-i trimitem la analize”, a subliniat dr. Marius Florin Coroş.

Avantajele chirurgiei laparoscopice

Doctorul Marius Florin Coroş a spus că avantajele intervenţiei chirurgicale laparoscopice sunt multiple, cel mai important fiind modul în care chirurgul poate interveni, dar şi timpul mai scurt de recuperare a pacientei. Clinica de Chirurgie Generală I este renumită pe plan naţional pentru experienţa în chirurgia laparoscopică. „Cu aceste instrumente mici facem operaţii, care au mai multe avantaje, printre care se numără şi faptul că nu mai deschizi, nu mai tai, faci totul laparoscopic. Pacienta se recuperează foarte repede, a doua, a treia zi poate să plece acasă, reintegrarea socială este mult mai rapidă, nu mai este nevoie de concediu medical. În al doilea rând, este un avantaj şi pentru chirurg, pentru că folosind o cameră de luat vederi, el vede de aproape tot ce se întâmplă acolo, faţă de operaţiile deschise, unde nu vezi atât de mare. Noi nu avem instrumentele din străinătate, noi ne descurcăm cu nişte instrumente vechi, pentru că numai pe acestea le avem, dar şi cu ele facem treabă. Dacă am avea instrumente bune, am putea face şi mai mult. Până acum era o frică, o reticenţă de a face o astfel de operaţie laparoscopică, dar din moment ce am câştigat experienţă în chirurgia laparoscopică, noi ne putem încumeta să facem asemenea operaţii în continuare. E important ca oamenii să ştie că se poate face ceva mai bine şi mai uşor pentru ei, cu un mai bun tratament ulterior”, a completat şeful Clinicii de Chirurgie Generală I.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE