Se pregătește o lege care să crească veniturile medicilor și ale spitalelor publice Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Se pregătește o lege care să crească veniturile medicilor și ale spitalelor publice

dezbaterePreşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, profesorul Dorel Săndesc, au vorbit joi, 13 august, la Adevărul Live, despre legea privind realizarea unor venituri suplimentare de către unitățile medicale publice. Legea se află în dezbatere publică, iar concret prin această lege medicii ar putea fi ținuți în spitalele din România.

Proiectul le permite medicilor şi spitalelor să realizeze venituri suplimentare, prin furnizarea în regim cu plată a unor servicii medicale, investigaţii, tratament, cazare, alimentaţie sau confort suplimentar, dar şi prin închirierea temporară a unor spaţii ori a funcţionalităţilor disponibile, o noutate faţă de varianta propusă de iniţiatori. Forma finală a legii va fi gata, potrivit doctorului Florin Buicu, în luna septembrie, având în vedere că proiectul a mai suferit între timp niște modificări. „Acest proiect a fost prezentat de către domnul ministru Bănicioiu, a fost susţinut de către 100 de parlamentari, a fost depus pe procedură legislativă la Senat, a fost discutat în Comisia de Sănătate a Senatului, a trecut de Senat, iar după ce a trecut de Senat, a ajuns la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor undeva înainte de sfârşitul sesiunii parlamentare. Pentru că spre deosebire de forma iniţială depusă proiectul a suferit diferite modificări, am avut o dezbatere în Cadrul Comisiei de Sănătate și pentru a avea o formă corectă a legii, a rămas ca în prima săptămână din septembrie să poată fi depuse amendamente pe forma Senatului şi să avem o formă finală a legii undeva în luna septembrie”, a declarat dr. Florin Buicu.

Ce s-a tăiat și ce s-a adăugat
Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a adus în discuție faptul că Guvernul Boca tăiat salariile cu 25%, pe când în timpul Guvernării actuale, venitul rezidenţilor a crescut cu aproape 150 de euro, fiind prima dată când un Guvern se apleacă asupra veniturilor rezidenţilor. În plus, s-au majorat, la începutul anului, salariile medicilor cu 100 de lei. „Dacă în 2010, în România, în sistemul public aveam 20.500 de medici, după tăierea salariilor cu 25% de către Guvernul Boc, am ajuns, în 2013, să avem 14.500 de medici, am ajuns în 2015 să avem 13.521 de medici. Deci, practic în ultimii patru ani, din diverse motive, numărul medicilor a scăzut cu aproape o treime. Având în vedere această dinamică, am încercat diverse modele de creştere a veniturilor medicilor. Şi aici aş vrea să mai fac un anunţ foarte important: să nu uităm că în timpul Guvernării actuale, venitul rezidenţilor a fost crescut cu aproape 150 de euro. A fost pentru prima dată când un Guvern s-a aplecat asupra veniturilor rezidenţilor. Şi începând de anul trecut, dacă nu mă înșel, rezidenţii au primit o bursă lunară de 675 de lei, reprezentând 150 de euro. A fost un prim semn al actualei Guvernări către medicii din România. A mai fost făcut un pas, la începutul acestui an, prin creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sănătate cu 100 de lei. Nu este o sumă importantă, mare, dar pentru angajaţii din sănătate, care au salariul minim, 100 de lei contează. Şi ajungem la proiectul de lege prin care vrem să oferim posibilitatea medicilor din sistemul public ca în afara orelor de program să obţină venituri aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată”, a explicat dr. Florin Buicu.

O lege din care ar avea de câștigat toată lumea
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, profesorul Dorel Săndesc, a spus că această lege nu aduce soluții originale, ci se dorește transferarea unor măsuri care există în sisteme de sănătate din ţările dezvoltate. Concret, toată lumea ar avea de câștigat: spitalele publice, care vor avea resurse financiare suplimentare, pacienţii obişnuiţi, care nu au posibilităţi financiare, şi întregul personal medico-sanitar. „Este important de spus că anul trecut s-au deblocat peste 4.000 de posturi în sănătate, iar spitalele şi-au permis, şi o fac în continuare, să angajează medici, pentru că era aberant să blochezi posturile atunci când medicii sunt oricum tentaţi să plece în străinătate. În ceea ce priveşte legea, câteva principii de bază care au stat la baza iniţiativei parlamentare a ministrului Bănicioiu. În primul rând, nu este nimic original. Noi nu propunem nişte soluţii originale româneşti, ci nu facem decât transferăm unele măsuri care există în sisteme de sănătate din ţările dezvoltate. În al doilea rând, prevederile din această lege nu au în niciun caz în vedere îmbogăţirea doctorilor prin atragerea de mai mult bani de la pacienţi. Dacă vorbim de beneficiari, principalii beneficiari ai acestei iniţiative parlamentare sunt de fapt spitalele publice, care vor avea resurse financiare suplimentare, şi pacienţii obişnuiţi, care nu au posibilităţi financiare, şi întregul personal medico-sanitar”, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Captură Adevărul Live

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE