Profesorul Mircea Chiorean a pășit în nemurire. Drum lin, Domnule Profesor! Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1386 Vizualizări

Profesorul Mircea Chiorean a pășit în nemurire. Drum lin, Domnule Profesor!

Având o experiență medicală de peste 50 de ani și meritul sanitar în grad de „cavaler” cu însemne pentru civili, profesorul universitar doctor Mircea Chiorean, cofondator al SMURD, fost șef al Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din Târgu-Mureș, s-a stins din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 83 de ani.
La sfârșitul lunii octombrie 2015, profesorul universitar doctor Mircea Chiorean își lansa cartea „Iluzia Nemuririi”, care aducea în atenția cititorului un subiect de mare actualitate, finalul vieții și ceea ce este dincolo de el. Spunea că este o relație dialectică între nemurire, moarte și viață.
„Am pornit de la nemurire și a trebuit să mă gândesc la moarte. Am scris despre moarte și a trebuit să mă gândesc la viață. Niciunul din cele trei capitole nu-i ușor de scris. (…) În esență, cartea arată clar că viața, moartea și nemurirea sunt controlate de ADN”, declara într-un interviu profesorul Mircea Chiorean.
Cu prilejul lansării, rectorul UMF Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a transmis că profesorul Mircea Chiorean a înființat disciplina de Anestezie și Terapie Intensivă la UMF Târgu-Mureș imediat după Revoluție. Profesorul a fost șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă timp de 35 de ani, după care a predat ștafeta prof. univ. dr. Sanda Copotoiu.
„Știți, cu siguranță, mulți că dacă există SMURD în România s-a datorat faptului că într-un moment critic cineva care avea un cuvânt de spus a spus „da” acestui SMURD, în timp ce alții au spus „nu”. Profesorului Chiorean i-a plăcut întotdeauna să scrie. Când eram mai tânăr, ne aduna la el și ne spunea: „Haideți să mai scriem o carte, să mai scriem ceva!”, transmitea prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Profesorul Mircea Chiorean avea planuri mari. Își dorea ca centrul medical Târgu-Mureș să devină centru pilot în medicina preventivă, iar în acest sens Fundația Livemed, a cărei președinte a fost, a demarat, la sfârșitul anului trecut, un proiect pentru implementarea medicinei preventive în România. „Proiectul este destinat pacienților sănătoși și well-beingului. De asemenea, este destinat prevenirii bolilor și morbidității, cât și morții premature. Dezvoltarea proiectului necesită cheltuieli pentru local, personal medical și aparatură și chiar o caravană medicală mobilă”, spunea profesorul, care era un vizionar.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, profesorul a pășit în nemurire, lăsând un mare gol în sufletele celor care l-au cunoscut. Printre personalităţile care au reacţionat la aflarea veştii s-a numărat şi secretarul de stat Raed Arafat, care a scris, pe pagina sa de Facebook, că proiectul SMURD nu s-ar fi dezvoltat fără aportul profesorului.
„Un om care a rămas vizionar şi visător până în ultimele clipe ale vieţii sale. Fără profesorul Chiorean, multe nu s-ar fi întâmplat şi cu siguranţă nu aveam cum să începem dezvoltarea SMURD şi a sistemului de urgenţă, începând cu 1990, când a avut curajul să îmbrăţişeze o idee şi să sprijine schimbarea în sistemul de urgenţă în pofida tuturor împotrivirilor şi a ameninţărilor care îl îndemnau să se delimiteze de proiectul SMURD. Domnul profesor a crezut în tinerii şi i-a sprijinit fără rezerve, a fost unul dintre puţinii care au întins mâna celor care aveau nevoie de sprijin în realizarea unor idei îndrăzneţe. Dânsul a fost un adevărat profesor care a pregătit generaţii de medici şi căruia medicina de urgenţă îi datorează mult! Odihnească-se în pace!”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a transmis că prof. univ. dr. Mircea Chiorean  a fost un spirit dedicat profesiei sale până în ultima clipă a vieții. „Licențiat în biologie și medicină, a fost doctor în știinţe medicale. A condus secția ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Târgu-Mureş și a fost un model pentru studenţii săi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Mai mult decât toate titlurile științifice și universitare, profesorul Chiorean își leagă numele de înființarea, la Târgu- Mureș, a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), crezând în proiectul lui Raed Arafat în anii în care acesta întâmpina doar piedici și opoziție. Profesorul Chiorean a fost un spirit dedicat profesiei sale până în ultima clipă a vieții, luptând pentru înființarea, la Târg-Mureș, a Centrului Pilot de Implementare a Medicinii Preventive”, a transmis Ciprian Dobre.

Și primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea, și-a exprimat regretul la trecerea în neființă a profesorului Mircea Chiorean. „Îmi exprim regretul la trecerea în nefiinţă a domnului prof. univ. dr. Mircea Chiorean, factor decizional pentru înfiinţarea şi dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenţă pentru Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Am un mare respect faţă de munca titanică depusă de domnia sa, de-a lungul anilor, în Clinica de Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Târgu- Mureş. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a transmis primarul municipiului Târgu-Mureș.
Drum lin, Domnule Profesor!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE